Cardiologie

Cursuri EMC Studii de caz Protocoale Informatii pacienti

Cursuri EMC gratuite

Cursuri online GRATUITE realizate de SNMF in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti. Examinare imediata cu acordarea diplomelor de absolvire la promovare.

EMC
6

Angina pectorala
stabila
v2

Conf. Dr. Serban BALANESCU, Dr. Liliana GOSPODINOV, Dr. Ioana Daciana TOMA

★ ★ ★
Disponibilitate:
16.10.2016 - 16.10.2018

EMC
8

Pacientul cu HTA si diabet zaharat in practica medicului de familie

Prof. Dr. Dragos VINEREANU, Dr. Rodica TANASESCU, Dr. Ioana Daciana TOMA

★ ★ ★
Disponibilitate:
23.04.2018 - 31.12.2018

Studii de caz

Va propunem urmatoarele studii de caz intalnite in cabinetul medicului de familie. Veti fi pusi in fata unor situatii provocatoare, in care deciziile medicului de familie au un impact major. Spor la lucru!

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru evenimentele cardio-vasculare (IMA, AVC, moarte subita, boala arteriala periferica) si pentru boala renala cronica. Dincolo de valorile tensionale, abordarea pacientului cu HTA presupune evaluarea riscului cardiovascular global, in functie de care vom stabili tintele terapeutice si masurile necesare pentru atingerea acestor tinte. Alegerea terapiei hipotensoare va tine cont de comorbiditatile pe care le are pacientul si de nevoia de asigura complianta acestuia pe termen lung.

Protocoale terapeutice

Anexele nr. 1 şi 2 la Ordinul nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.

Informatii pentru pacienti

Articole de incredere, realizate de profesionisti in sanatate. Informatii verificate pentru educatia pacientilor.

Mortalitatea din cauze cardiovasculare este mai mare decat in cazul bolilor oncologice

Medicii cardiologi si neurologi afirma la unison ca mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare este mult mai ridicata decat in cazul tuturor formelor de cancer. In plus, in medicina oncologica s-au facut in ultimii ani progrese remarcabile, care prelungesc viata pacientilor.

Citeste mai mult

Fibrilatia atriala, prioritate in sanatate: Cardiologii, neurologii si medicii de familie solicita implicarea autoritatilor

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita actiuni din partea autoritatilor din sanatate si sustinere din partea decidentilor politici pentru reducerea numarului de decese si dizabilitati severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala.

Citeste mai mult

Tutunul distruge inimi si vieti

Tutunul consumat sub orice forma distruge “inimi si chiar vieti”, iar principala substanta care afecteaza atat cordul, cat si vasele de sange este nicotina, sustin specialistii.

Citeste mai mult

Medic: A scazut varsta celor care au hipertensiune arteriala

Mortalitatea prin bolile cardiovasculare in Romania este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer, spune dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Citeste mai mult

Pacientii cu fibrilatie atriala au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale

Pacientii cu fibrilatie atriala au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale, Romania fiind una din putinele tari care nu are aceste medicamente pe lista de compensare, precizeaza dr. Gabriel Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Citeste mai mult

Dr. Tatu-Chitoiu: Desi romanii mor in proportie de 60% prin boli cardiovasculare, preocuparea lor nu este pentru aceste boli

“In Romania, desi principala problema sunt bolile de inima, modul de perceptie a publicului este redus. Preocuparea principala in doi ani a mass-media si a populatiei este cancerul — 30-40%, iar pe locul doi nu se afla nicidecum bolile cardiovasculare. Infarctul miocardic acut este marginal.”, a afirmat Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu

Citeste mai mult

Realizarea acestei sectiuni a fost sponsorizata de: