Bolnavii de hepatita C: “Am ajuns la capatul rabdarii!”

28/08/2015

Bolnavii de hepatita C: “Am ajuns la capatul rabdarii!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolnavii-de-hepatita-c-am-ajuns-la-capatul-rabdarii/

apahAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) face apel catre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii sa nu isi uite promisiunile facute si sa definitiveze procedurile de acordare a terapiei antivirale cu noile molecule pacientilor cu hepatita cronica C.

Pentru a clarifica situatia, APAH-RO a depus inca de saptamana trecuta o solicitare de audienta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, la care nu s-a primit inca nici un raspuns, se arata intr-un comunicat de presa.

Pe data de 22 iulie 2015, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele CNAS a promis ferm ca, in luna august, pacientii cu hepatita vor avea acces la noile molecule. Suntem la finalul lunii august si observam ca, cel putin pana la ora la care vorbim, nimic nu s-a intamplat.

“De la inceputul anului asistam la declaratii si promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat si la scuze care nu ajuta cu nimic pacientii cu hepatita C aflati la capatul disperarii. Am ascultat cu atentie declaratiile din ultimele zile. Apreciem ca se doreste rezolvarea problemei si se fac eforturi, insa observam ca batem pasul pe loc. Asteptam niste termene clare din partea autoritatilor, termene asumate, astfel incat pacientii sa stie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, cui trebuie sa se adreseze si care sunt termenele de evaluare a dosarelor!”, a declarat Marinela Debu, presedinta APAH-RO.

Conform comunicatului venit din partea Asociatiei, pacientii sunt derutati, multi se confrunta cu probleme financiare si sunt in incapacitatea de a sti ce se va intampla cu viata lor in lipsa tratamentului.

Deja exista cativa care isi pregatesc sau intentioneaza sa-si pregateasca documentele necesare pentru a-si obtine terapia pe cale legala, apeland la instanta de judecata.

“Am ajuns la capatul rabdarii! La ora actuala protocolul terapeutic nu mai prevede nicio solutie de tratament pentru doua recaderi cu interferon. Cum o sa asigur sustinerea financiara a familiei, cand eu nu mai pot face fata bolii ? A creste trei copii singura este o povara destul de mare pentru oricine, nu numai pentru sotia mea! Sper ca decidentii din sanatate sa isi ia rolul in serios si sa ia decizii in beneficiul pacientilor pentru ca un om sanatos este un om care contribuie la dezvoltarea societatii, iar acest drept ne este garantat prin Constitutie!”, a declarat A.S., pacient cu hepatita C.

 Vizavi de aceasta chestiune, a introducerii terapiei interferon free in Romania, despre care care se discuta inca de anul trecut, s-a sesizat inclusiv Avocatul Poporului.

 

Citeste si Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

Citeste si Daca nu respecta tratamentul, pacientii cu hepatita C pot fi pusi la plata

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. lunguadriana says:

    cat mai asteptam osai omoram cu parul pe cei ce decid viata noastra si nu fac nimic concret doar plimba niste hartiisi apar cu promisiunila tvr ne mint de un an nu se gaseste unu sa le rupa oasele ca poate asa s/ar grabi

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: