Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

03/07/2015
Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avocatul-poporului-s-a-sesizat-in-problema-introducerii-terapiei-interferon-free-pentru-bolnavii-de-hepatita-c/

poza decizie medicalaProblema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C din Romania a devenit atat de stringenta incat si Avocatul Poporului s-a sesizat si a intervenit.

“Avocatul Poporului a emis o Recomandare catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care cere sa ia de indata masuri de aplicare a prevederilor OUG nr. 12/2015, referitor in special la urgentarea procedurilor de incheiere a contractului intre unul din detinatorii autorizatiei de punere pe piata a noului produs privind tratarea hepatitei C si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in conditiile legii. Recomandarea a fost emisa ca urmare a faptului ca CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program referitor la tratarea hepatitei C, in conditiile intrarii in vigoare a OUG nr. 12/2015”, scrie intr-un comunicat de presa.

Avocatul Poporului a primit pana acum 40 de petitii in care bolnavii reclama lipsa de reactie a autoritatilor cu privire la introducerea noilor terapii pentru hepatita C.

Astfel, instiutia s-a sesizat din oficiu si s-a adresat Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Intrucat nu s-a primit niciun raspuns de la ANMDM, Avocatul Poporului a dispus, in data de 6 mai 2015, efectuarea unei anchete. Din continutul Minutei incheiate cu ANMDM si a documentelor puse la dispozitie de aceasta au rezultat urmatoarele aspecte: Autoritatea nu a raspuns adreselor Avocatului Poporului intrucat a asteptat finalizarea programului de introducere a noilor tratamente privind hepatita C – secventa de program ce tine exclusiv de ANMDM (s-a transmis ulterior si un raspuns oficial)”, mai scrie in comunicatul de presa.

Avocatul Poporului a facut o adreesa si catre CNAS in luna mai, in care a solicitat un raport detaliat cu privire la stadiul implementarii  celei mai noi terapii pentru hepatita C, dar si o “Foaie de parcurs” privind implementarea noului program.

Rapunsul a fost ca Ministerul Sanatatii a numit Comisia de expertiza in domeniu, careia i s-a solicitat transmiterea in regim de urgenta a numarului de pacienti eligibili pentru fiecare terapie in parte, iar CNAS a elaborat o noua metodologie de achizitie a medicamentelor pe sistemul “Cost – Volum”/ “Cost-Volum-Rezultat”, relateaza si Mediafax.

“Intrucat CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program privind tratarea hepatitei C, a fost emisa Recomandarea sus-mentionata si s-a cerut CNAS sa informeze Avocatul Poporului cu privire la masurile intreprinse”, mai scrie comunicatul oficial .

Conform conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cea mai noua terapie pentru hepatita C, interferon free, trebuia sa fie disponibila in Romania din luna iulie a acestui an.

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile