Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

03/07/2015

Avocatul Poporului s-a sesizat in problema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avocatul-poporului-s-a-sesizat-in-problema-introducerii-terapiei-interferon-free-pentru-bolnavii-de-hepatita-c/

poza decizie medicalaProblema introducerii terapiei interferon free pentru bolnavii de hepatita C din Romania a devenit atat de stringenta incat si Avocatul Poporului s-a sesizat si a intervenit.

“Avocatul Poporului a emis o Recomandare catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care cere sa ia de indata masuri de aplicare a prevederilor OUG nr. 12/2015, referitor in special la urgentarea procedurilor de incheiere a contractului intre unul din detinatorii autorizatiei de punere pe piata a noului produs privind tratarea hepatitei C si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in conditiile legii. Recomandarea a fost emisa ca urmare a faptului ca CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program referitor la tratarea hepatitei C, in conditiile intrarii in vigoare a OUG nr. 12/2015”, scrie intr-un comunicat de presa.

Avocatul Poporului a primit pana acum 40 de petitii in care bolnavii reclama lipsa de reactie a autoritatilor cu privire la introducerea noilor terapii pentru hepatita C.

Astfel, instiutia s-a sesizat din oficiu si s-a adresat Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Intrucat nu s-a primit niciun raspuns de la ANMDM, Avocatul Poporului a dispus, in data de 6 mai 2015, efectuarea unei anchete. Din continutul Minutei incheiate cu ANMDM si a documentelor puse la dispozitie de aceasta au rezultat urmatoarele aspecte: Autoritatea nu a raspuns adreselor Avocatului Poporului intrucat a asteptat finalizarea programului de introducere a noilor tratamente privind hepatita C – secventa de program ce tine exclusiv de ANMDM (s-a transmis ulterior si un raspuns oficial)”, mai scrie in comunicatul de presa.

Avocatul Poporului a facut o adreesa si catre CNAS in luna mai, in care a solicitat un raport detaliat cu privire la stadiul implementarii  celei mai noi terapii pentru hepatita C, dar si o “Foaie de parcurs” privind implementarea noului program.

Rapunsul a fost ca Ministerul Sanatatii a numit Comisia de expertiza in domeniu, careia i s-a solicitat transmiterea in regim de urgenta a numarului de pacienti eligibili pentru fiecare terapie in parte, iar CNAS a elaborat o noua metodologie de achizitie a medicamentelor pe sistemul “Cost – Volum”/ “Cost-Volum-Rezultat”, relateaza si Mediafax.

“Intrucat CNAS nu a prezentat si o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program privind tratarea hepatitei C, a fost emisa Recomandarea sus-mentionata si s-a cerut CNAS sa informeze Avocatul Poporului cu privire la masurile intreprinse”, mai scrie comunicatul oficial .

Conform conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cea mai noua terapie pentru hepatita C, interferon free, trebuia sa fie disponibila in Romania din luna iulie a acestui an.

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

 1. Totan Ileana says:

  Am inteles ca porneste tratamentul Free interferon. Se incepe cu cazuri grave. mi se pare normal Cu cit sa salveaza mai multi oameni cu atit de bine. dar cu noi cei care asteptam de ani grei ce se va intimpla? Fibrozare 3 si fibroscan 12. Mai putem spera ca ne vine rindul si la cei care sint sa numim mai putin bolnavi? De unde stim ca ne va veni rindul? Nu vreau sa ma gindesc…. Poate cind ajungem si noi in stare grava ciroza?
  Binevenit ar fii sa iasa Dl ministru de santate, sa ne informeze.EU, de exemplu sint bolnava de 24 de ani.Boala se agraveaza deja dupa 20 de ani. Am probleme mari de sanatate.E drept ca nu am inca ciroza Slava Domnului dar nici nu mai lipsete mult ,medicii stiu asta foarte bine. Deci,bolnavii asteapta sa se faca eforturi sa se largeasca numarul medicatiei.
  Asteptam lamuriri din partea autoritatilor.
  Cu multumiri Totan ileana

 2. Boboc Ileana Gabriela says:

  Luni, 10 august 2015, dl.Ponta a spus ca miercuri 12 august va aproba OUG pentru tratamentul “interferon free” pe care il asteapta de atata timp bolnavii de ciroza hepatica si cei cu virusul C. Stiti sau puteti afla ceva despre acest lucru?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: