Banicioiu: Nu e vorba de legiferarea spagii…

07/10/2015

Banicioiu: Nu e vorba de legiferarea spagii…

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/banicioiu-nu-e-vorba-de-legiferarea-spagii/

MEDIC-SPAGA-LEGALIZATAProiectul de lege privind veniturile suplimentare ale medicilor le va da posibilitatea celor care muncesc mai mult sa castige suplimentar, spune ministrul Sanatatii.

El mai a mai precizat ca prin aplicarea acestei legi, in viitorul apropiat se va produce o importanta schimbare de sistem.

“Nu e vorba de legiferarea spagii. (…) Noi , daca vrem sa mai avem medici si asistente in Romania, in primul rand trebuie sa le crestem salariile, ceea ce vedeti ca facem. In al doilea rand, trebuie sa le dam posibilitatea ca cei care muncesc mai mult sa poata castiga suplimentar. Deci, ce au facut alte state din Europa la care trebuie sa ne raportam si noi. Adica, daca vrea sa aiba pacienti privati, trebuie sa-i dam posibilitatea sa faca acest lucru si in spitalul public. Nu trebuie sa mai mearga el la nu stiu ce clinica privata, pleaca de la spitalul de stat, se duce acolo, pierde timp, pacientul este trimis de multe ori intentionat de la spitalul public in partea cealalta si tot asa, pierde toata lumea. Asa va fi vorba de tarife foarte bine reglementate impreuna cu conducerea spitalului si onorarii pentru medici. Deci nu este vorba de spaga si ar trebui sa ne iasa din minte acest cuvant. (…) Onorariile sunt fiscalizate”, a declarat Nicolae Banicioiu, conform Agerpres.

Referitor la modalitatea de stabilire a pacientilor care trebuie sa plateasca serviciile medicale de care beneficiaza in spitalul public, Banicioiu a spus ca vor exista criterii foarte bine stabilite.

“Evident ca vor fi niste criterii foarte bine stabilite, la fel si numarul de proceduri, numarul de interventii, numarul de consultatii va fi foarte clar reglementat prin norme la aceasta lege. Repet, haideti sa nu punem tot raul inainte si sa vedem ca lucrurile acestea functioneaza in alte state, cum e Franta de exemplu. (…) Haideti sa luam partea buna a lucrurilor. Incercam sa o adaptam cat mai bine si sa fie cat mai fezabila in Romania si cred ca va fi o schimbare de sistem importanta, in viitorul foarte apropiat”, a mai afirmat ministrul Sanatatii, conform aceleiasi surse.

Acest proiect de lege a starnit controverse atat in media, cat si in spatiul online. Reamintim ca pe site-ul de socializare FB a luat nastere o miscare de protest cu mii de adepti in toata tara, care condamna conceptul de “spaga”. In urma infiintarii grupului “Medici gata de greva! Solicitam salarii decente!”, a luat nastere si Alianta Medicilor.

Citeste si Ziua Internationala a Medicului! Medicul de Romania, intre prezent si viitor

Citeste si Ministrul Sanatatii: Hai sa terminam cu plicul, sa nu mai existe plic in Romania

Citeste si Alianta Medicilor: Sa fii persecutat si hartuit doar pentru ca ai pornit un grup pe facebook, este incredibil…

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc

Cum se descarca adeverinta de vaccinare in 6 pasi

Jumatate din populatia adulta din UE a primit cel putin o doza de vaccin anti-Covid

Coriu: Invocarea erorii umane este cea mai usoara abordare, uneori chiar cei mai buni specialisti pot sa greseasca

Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical