Ministrul Sanatatii: Hai sa terminam cu plicul, sa nu mai existe plic in Romania

24/08/2015

Ministrul Sanatatii: Hai sa terminam cu plicul, sa nu mai existe plic in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-hai-sa-terminam-cu-plicul-sa-nu-mai-existe-plic-in-romania/

BANICIOIUMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ferm impotriva plicului! Asa s-a aratat intr-un interviu live, acordat reporterilor DC News, luni, 24 august.

“Hai sa terminam cu plicul, sa nu mai existe plic in Romania, nici in conceptia pacientului, nici in practica vreunui medic din Romania, ca nu iau toti plicuri, sunt si acum medici care traiesc si-si fac meseria in Romania. Dam plicul la o parte pentru ca genereaza niste discutii. Hai sa nu mai vorbim de plic, pentru ca nu va mai exista plic. Donatiile sunt si acum reglate de o lege a pacientului care nu are norme, se poate discuta si acolo pe norme, dar as vrea sa depasim notiunea de plic si atentii”, a spus Ministrul Sanatatii in discutia live, transmisa de DC News.

Cand a venit vorba de subiectul “cum facem sa ne ramana mediciI in tara”, ministrul a precizat ca acestia vor primi salarii si un onorariu care va fi platit la spital. Cand, cum si in ce fel se va putea realiza aceasta chestiune a onorariilor, inca nu s-a spus clar.

“Dom’ne, onorarii, din moment ce faci reguli, le statuezi, trec prin Parlament, le stie toata lumea de la inceput, sunt fiscalizate, adica e un venit fiscalizat, nu mai iei spaga, pentru numele lui Dumnezeu, este un onorariu, in America, in Franta si-n alte tari, vorbim despre onorariile pe care le castiga medicii, muncind corect, muncind mai mult. Onorariile se platesc catre medic de catre spital (n.r. pacientul le plateste la casieria spitalului). Asa vad eu lucrurile.”, a completat Banicioiu, Ministrul Sanatatii. 

El a intarit inca odata faptul ca in opinia lui plicul este ilegal, iar pentru aceste ilegalitati, medicii se spun legilor tarii la fel ca toti cetatenii din Romania.

“Ceea ce va fi in afara normelor va fi ca si pana acum o chestiune ilegala sanctionata din punct de vedere al legilor in vigoare, nu poti sa te substitui legilor. Donatiile, da, le reglam prin legea pacientului. Ele si acum apar, si acum sunt in legea pentru drepturile pacientului. Problema e ce inseamna donatii, daca e o donatie pentru spital, da, poate fi reglata regulamentar. Sunt spitale din afara Romaniei care traiesc in afara Romaniei numai din donatii sau si din donatii. Mi-as dori sa reglam treaba asta si-n Romania. Daca vorbim de miciile atentii, toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu se mai pot percepe bani, pentru ca la bani ne referim, fara a fi fiscalizati, aceasta este Europa lui 2015, de aceea trebuie sa fie legea cu pacienti privati in spitalul public, de aceea, daca exista alte propuneri, trebuie vazut daca se muleaza pe legislatia europeana si pot fi reglementate legal, iar tot ce castiga medicul va fi onorariu, salariu si onorariu, nu va mai exista si nu trebuie sa existe conceptul de plati informale, spaga. Noi vorbim aici despre niste chestiuni legale si punct”,  mai afirmat spus Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii, la DC News Live, transmisie care s-a incheiat in jurul orei 15:00.

Citeste si  Sanatatea da in clocot! Medici: Nu vrem legalizarea spagii!

Citeste si  Alianta Medicilor: Este de neinteles pentru noi de ce Sanitas se cearta cu medicii coalizati pe Facebook

Citeste si  Ponta: “Putem de la 1 octombrie sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. oul lui Columb says:

    si o scrisoare cum o sa o trimit? Onorariul platit de spital? Atunci de ce suntem bugetari ca doar avem contract de munca cu spitalul nu cu statul!Ceva nu e in regula! A e salarizarea unica?!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara