La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza tuberculozei

16/03/2011

La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza tuberculozei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-fiecare-10-secunde-un-om-moare-din-cauza-tuberculozei/

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca tuberculoza este inca foarte activa in multe tari, astfel ca la fiecare patru secunde un om este diagnosticat cu aceasta maladie, iar la fiecare zece secunde un bolnav moare din cauza TBC, a afirmat medicul Anca Macri, de la Institutul de Pneumologie.

La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza tuberculozei.

In urma tuberculozei mor mai multi copii si adulti decat in urma oricarei alte boli nfectioase . In lume, la fiecare zece secunde, un om moare de tuberculoza. La fiecare patru secunde, un om se imbolnaveste de tuberculoza. Fiecare bolnav de tuberculoza netratata poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane – in primul rand pe cei apropiati din familia bolnavului. Aproape 80 la suta dintre bolnavii de tuberculoza au varste de 15 – 45 de ani”, a declarat specialistul, miercuri, in cadrul conferintei de presa privind TBC.

In Romania, sunt inregistrate anual 27.500 cazuri noi, iar peste 100.000 sunt rude ale celor bolnavi care fac acesta maladie. In ultimul deceniu, peste 1.000.000 de romani au venit in contact cu aceasta boala (ca pacienti sau apartinatori). Boala se transmite daca persoana sanatoasa va sta in acelasi spatiu inchis cu bolnavul care tuseste cel putin opt ore continuu.

Desi Romania continua sa aiba o incidenta mare a tuberculozei (cea mai mare incidenta din Europa), in ultimii cinci ani valorile acestui indicator au inregistrat reduceri semnificative, de la 153,1 la suta de mii de locuitori in 2002, la 110,1 la suta de mii in 2007 si la 108,7 la suta de mii in 2008. Numarul de cazuri nou diagnosticate, in 2008, a fost de 18.744, in timp ce numarul total al recidivelor a fost de 4.002.

Mortalitatea prin TB in Romania a inregistrat de asemenea valori in descrestere, de la 10,7 la suta in 2002 la 7,8 la suta in 2006 si 7,6 la suta in 2008.

In prezent, Romania ocupa locul patru in Europa (din 54 de tari) si 52 in lume (din 212 tari) in privinta frecventei tuberculozei, a spus Macri.

Medicul a reamintit faptul ca una dintre marile probleme care vor crea mari suferinte in viitor este aparitia tuberculozei rezistenta la medicamente.

Potrivit medicului, in ultimii 35 de ani, practic nu au fost descoperite noi instrumente eficiente, de diagnosticare sau tratare a acestei boli. “Din pacate, TB este asociata in special cu un nivel socio-economic scazut, care de obicei este un grup mai putin «interesant» pentru cititori sau decidenti. Totusi, trebuie sa nu uitam ca cel mai important factor de risc este prezenta unei persoane cu TB activa pulmonar in anturajul apropiat. Orice persoana care are semne de TB trebuie indrumata rapid catre medic pentru investigare”, a mai spus medicul.

Specialistii sustin ca imunodepresia, subnutritia si unele afectiuni, precum diabetul cresc riscul de aparitie a bolii.

“Insist, tuberculoza (TB) este o boala contagioasa. Ca si obisnuita raceala, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane – si anume cei care au un numar mare de microbi in plamani, pe care ii pot exhala in exterior (tuberculoza activa/cu frotiu pozitiv). Cand persoanele bolnave tusesc, stranuta, vorbesc sau scuipa, raspandesc in aer germenii TB, cunoscuti drept bacili Koch. Netratata, orice persoana cu TB activa va infecta in medie intre 10 si 15 persoane pe an“, a precizat medicul pneumolog.

O treime din populatia lumii este acum infectata cu bacili TB, iar intre cinci si zece la suta dintre persoanele infectate cu bacili TB (si care nu sunt infectate cu HIV) se imbolnavesc sau se infecteaza candva in viata. Persoanele infectate atat cu HIV, cat si cu bacilii TB au risc mare de a face tuberculoza.

Tuberculoza se manifesta cel mai frecvent prin tuse seaca, ce dureaza mai mult de trei saptamani, febra scazuta (37-38 grade Celsius), scadere in greutate, oboseala si transpiratii, mai ales in cursul noptii.

Sursa: www.mediafax.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: