Varianta indiana a coronavirusului, descrisa drept dublu mutanta, starneste ingrijorare

22/04/2021
Varianta indiana a coronavirusului, descrisa drept dublu mutanta, starneste ingrijorare

Varianta indiana a coronavirusului, descrisa drept dublu mutanta, starneste ingrijorare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/varianta-indiana-a-coronavirusului-descrisa-drept-dublu-mutanta-starneste-ingrijorare/

Dupa variantele coronavirusului SARS-CoV-2 britanica, braziliana sau sud-africana, a venit randul variantei indiene sa provoace ingrijorare, mai ales in contextul degradarii rapide a situatiei sanitare in India, relateaza AFP.

Aceasta varianta, denumita B.1.617, a fost detectata in octombrie in vestul Indiei. Ea este descrisa drept ”dublu mutanta”, intrucat are doua mutatii preocupante la nivelul proteinei Spike prin care coronavirusul se ataseaza celulelor umane, scrie si Agerpres.

Prima dintre aceste doua mutatii, E484Q, este apropiata celei deja observate la variantele sud-africana si braziliana, respectiv mutatia E484K care este suspectata ca scade eficacitatea vaccinarii si sporeste riscul de infectare.

A doua mutatie, L452R, este de asemenea prezenta la o alta varianta a coronavirusului, cea descoperita in California, si ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este insa prima data cand aceste doua mutatii sunt observate impreuna la o varianta a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o raspandire importanta.

Potrivit surselor citate, aceste caracteristici starnesc temerea ca varianta indiana ar putea fi mai rezistenta la vaccinurile dezvoltate pana in prezent pe principiul recunoasterii proteinei Spike, fapt insa deocamdata nedovedit.

”Mutatia 484 poate fi partial responsabila pentru un esec imunitar, dar ea singura nu este de ajuns. Trebuie ca ea sa se asocieze in final si altor mutatii pe care inca nu le vedem la varianta indiana”, a explicat miercuri la postul de radio France Inter virusologul Bruno Lina.

”Cred ca intr-o saptamana sau doua vom avea o estimare mai cantitativa a reactiei variantei la vaccin”, estimeaza Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulara si moleculara din orasul indian Hyderabad.

Un alt motiv de neliniste este ca varianta indiana ar putea fi mai contagioasa, deci ar provoca o crestere a numarului infectarilor, tocmai intr-o perioada cand numeroase tari se confrunta cu al doilea sau al treilea val al pandemiei, ami relateaza AFP si Agerpres.

Etichete: mutatie coronavirus, mutatie india coronavirus, tulpini coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: