Studiu: Simptomele de long Covid pot persista chiar si la 18 luni de la infectare

14/10/2022
Studiu: Simptomele de long Covid pot persista chiar si la 18 luni de la infectare

Studiu: Simptomele de long Covid pot persista chiar si la 18 luni de la infectare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-simptomele-de-long-covid-pot-persista-chiar-si-la-18-luni-de-la-infectare/

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu COVID-19 care au simptome persistente dupa 12 luni este probabil sa prezinte in continuare simptome chiar si la 18 luni, sugereaza date recente, potrivit Reuters.

Concluziile sunt extrase dintr-un studiu amplu efectuat in Scotia pe 33.281 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus. Cele mai multe dintre rezultate sunt in concordanta cu cele din studiile anterioare, mai putin ample, relateaza si Agerpres.

In randul unui subgrup de 197 de supravietuitori ai infectiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 care au completat sondaje la 12 luni si la 18 luni, majoritatea au raportat simptome persistente in ambele momente, au descris cercetatorii in jurnalul stiintific Nature Communications.

Procentul persoanelor care au declarat ca nu prezentau o imbunatatire a starii de sanatate dupa 12 luni de la infectare a fost de 11%, iar cel al persoanelor care au prezentat o recuperare partiala a fost de 51%. Un procent de 39% dintre persoane a prezentat o recuperare totala. Dupa 18 luni, aceste rate erau de 11% (nicio recuperare), respectiv 51% (recuperare partiala) si 39% (recuperare totala). Infectiile asimptomatice nu au fost asociate cu COVID-19 de lunga durata.

Dintre cele 31.486 de persoane cu infectii simptomatice, aproape jumatate au raportat o recuperare incompleta la sase pana la 18 luni.

Potrivit unei estimari publicate, de curand, de biroul pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cel putin 17 milioane de europeni au suferit de tulburari pe termen lung legate de COVID.

De asemenea, tot recent, cercetatori de top din mai multe centre academice prestigioase si-au reunit fortele pentru a raspunde la intrebarea-cheie referitoare la cauza principala a Covid de lunga durata (“Long COVID”) si anume daca fragmente din coronavirus persista in tesuturile anumitor indivizi.

Etichete: long covid, covid de lunga durata, simptome long covid, durata long covid, cauza long covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: