Cercetatori de marca la nivel mondial studiaza cauza principala a long Covid

13/09/2022
Cercetatori de marca la nivel mondial studiaza cauza principala a long Covid

Cercetatori de marca la nivel mondial studiaza cauza principala a long Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatori-de-marca-la-nivel-mondial-studiaza-cauza-principala-a-long-covid/

Cercetatori de top din centre academice prestigioase si-au reunit fortele pentru a raspunde la intrebarea-cheie referitoare la cauza principala a Covid de lunga durata (”Long COVID”) si anume daca fragmente din coronavirus persista in tesuturile anumitor indivizi, informeaza Reuters.

Proiectul, denumit Initiativa pentru cercetarea Long COVID (Long Covid Research Initiative), are drept scop eficientizarea cercetarii si avansarea rapida catre teste clinice ale unor potentiale tratamente. Impartasind diverse seturi de abilitati si resurse, grupul spera sa descopere fundamentele stiintifice ale acestei afectiuni pe care sa le foloseasca apoi in proiectarea unor cercetari bazate pe probe, relateaza si Agerpres.

Long COVID este o afectiune complexa, incapacitanta, insuficient inteleasa si care poate dura multe luni dupa infectarea initiala cu virusul SARS-CoV-2 si din cauza careia multe dintre persoanele afectate se afla in incapacitate de munca. Afecteaza unul din cinci adulti care au avut COVID-19, potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA.

”Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem in ceea ce priveste long COVID este daca pacientii mai au sau nu mai au virusul in organism”, a spus Amy Proal, din cadrul organizatiei nonprofit PolyBio Research Foundation, experta in boli cronice asociate cu infectia, care va fi conducatorul stiintific al initiativei.

In prezent, nu exista tratamente care sa-si fi dovedit eficienta in cazul long COVID, boala care afecteaza peste 150 de milioane de persoane la nivel global.

Potrivit surselor citate, tot mai multe dovezi indica spre prezenta virusului in tesuturi care continua sa provoace un raspuns din partea sistemului imunitar, a mai spus ea.

Acest lucru ar putea explica seria de circa 200 de simptome asociate long COVID printre care dureri, febra, dureri de cap, tulburari cognitive, dificultati de respiratie si epuizare in urma unor activitati minimale.

Cercetatorii vor folosi imagistica avansata si tehnici de secventiere cu ajutorul carora vor cauta dovezi ale virusului in tesuturi si vor analiza efectele asupra sistemului imunitar.

Daca se va dovedi ca persistenta virala este cauza long COVID, initiativa de cercetare are drept scop testarea unor tratamente antivirale, precum si a altor feluri de medicamente care ajusteaza sistemul imunitar.

Etichete: long covid, covid de lunga durata, cauza long covid, simptome long covid,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: