Studiu: Peste 80% dintre pacientii infectati cu Covid-19 au carenta de vitamina D

28/10/2020
Studiu: Peste 80% dintre pacientii infectati cu Covid-19 au carenta de vitamina D

Studiu: Peste 80% dintre pacientii infectati cu Covid-19 au carenta de vitamina D

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-peste-80-dintre-pacientii-infectati-cu-covid-19-au-carenta-de-vitamina-d/

Peste 80 % dintre pacientii care sufera de COVID-19 au o lipsa de vitamina D, iar aceasta insuficienta este mai frecventa la barbati, concluzioneaza un studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, relateaza EFE.

Bolnavii de COVID-19 care au fost observati in cadrul acestui studiu se aflau internati la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din orasul spaniol Santander, scrie si Agerpres.

Deficienta de vitamina D este asociata unei varietati de probleme de sanatate, iar comunitatea stiintifica cerceteaza inca motivul.

De asemenea, tot mai multe studii semnaleaza efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales in ceea ce priveste protectia impotriva infectiilor.

In acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniola Cantabria, este de parere ca ar trebui identificata si tratata deficienta de vitamina D mai ales in randul grupurilor de risc, precum varstnicii si pacientii cu comorbiditati.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacientilor cu COVID-19 care prezinta niveluri scazute ale acestui hormon in sange, avand in vedere ca “ar putea avea efecte benefice atat asupra sistemului muscular cat si al celui imunitar”, noteaza expertul, potrivit surselor citate.

Cercetatorii au observat ca 82,2 % dintre cei 216 de pacienti cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsa de vitamina D si ca barbatii prezentau niveluri mai scazute decat femeile.

Totusi, ei nu au gasit nicio legatura intre concentratiile sau deficienta de vitamina D si gravitatea bolii si admit ca studiul are unele limite, avand in vedere ca a fost realizat intr-un singur centru spitalicesc, astfel incat datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau tari.

Etichete: vitamina d, lipsa vitamina d, vitamina d bolnavi coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: