SNMF – FNPMF: Legislatia ambigua permite CNAS sa culpabilizeze furnizorii de servicii medicale, fara sa responsabilizeze pe adevaratii vinovati

23/09/2015

SNMF – FNPMF: Legislatia ambigua permite CNAS sa culpabilizeze furnizorii de servicii medicale, fara sa responsabilizeze pe adevaratii vinovati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-fnpmf-legislatia-ambigua-permite-cnas-sa-culpabilizeze-furnizorii-de-servicii-medicale-fara-sa-responsabilizeze-pe-adevaratii-vinovati/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt serios preocupate de problemele care apar din ce in ce mai des in functionarea Platformei Informatice de Asigurari de Sanatate.

Intelegem necesitatea cardului national in sistemul medical romanesc, precum si a celorlalte componente ale PIAS.

Ziua de vineri 18 septembrie 2015 constituie insa un precedent periculos pentru sistemul de sanatate din Romania. Avaria aparuta la nivelul CNAS a facut imposibila utilizarea cardului national de sanatate mai bine de cinci ore.

In acest timp, sute de mii de pacienti au asteptat la usile cabinetelor, spitalelor, farmaciilor, laboratoarelor, fara a beneficia de serviciile medicale de care aveau nevoie.

In conditiile in care validarea serviciilor medicale se face de la 1 septembrie, conform legislatiei, exclusiv pe baza cardului pentru persoanele carora acest instrument li s-a emis, faptul ca nu exista nici la aceasta ora un sistem alternativ la situatia de avarie constituie un grav prejudiciu adus pacientilor, precum si furnizorilor de servicii medicale.

Acelasi lucru s-a intamplat si luni, dupa ora 16, timp de alte 4 ore, precum si astazi, pentru un interval de o ora si jumatate.

Este inadmisibil ca in mijlocul capitalei Romaniei, capitala europeana, CNAS sa sustina ca problemele provin de la „o pana de curent”.

Este inadmisibil ca existenta unui astfel de sistem sa nu aiba prevazuta o forma de functionare in caz de avarie majora, in conditiile in care – de exemplu – unui spital ii este impus un sistem alternativ pentru functionare in caz de avarie.

CNAS pretinde de la furnizori dotari care sa functioneze non-stop si obliga furnizorii sa foloseasca sistemul informatic al CNAS. Legislatia insa nu precizeaza ce se intampla cand sistemul informatic nu functioneaza.

Desi CNAS sustine ca se poate lucra cu sistemul cardului offline, softistii sustin ca CNAS nu are implementate in programe si bibliotecile de lucru elementele necesare.

Ca urmare, CEAS nu poate functiona offline. In ciuda acestor evidente, pacientii sunt dezinformati prin comunicatele CNAS, deoarece, conform legii si specificatiilor informatice, fara card de sanatate nu se pot acorda servicii medicale decontabile, pentru ca in realitate, nu exista acea amprenta a cardurilor. Chiar daca serviciile se vor valida in urmatoarele 72 de ore, nesemnate cu cardul vor avea erori si nu se pot plati.

Desi CEAS e conceput pentru a face economii in sistem printr-un un control mai bun asupra gestionarii fondurilor, avariile aparute frecvent in ultima perioada au dus la false economii.

In plus, legislatia ambigua permite CNAS sa culpabilizeze furnizorii de servicii medicale, fara sa responsabilizeze pe adevaratii vinovati.

In aceste conditii, solicitam: –
– Solutie alternativa de functionare a PIAS in caz de avarie. –
– Audit independent la nivelul CNAS pentru evaluarea sistemului informatic si a prejudiciilor aduse sistemului de sanatate prin proasta functionare a acestuia –
– Responsabilizarea reala si pedepsirea celor vinovati de prejudiciile aduse. –
– Verificarea conform legii a gestionarii sistemului informatic si a asigurarii mentenantei acestuia. Reamintim faptul ca intelegem nevoia unui instrument de control a utilizarii banilor in sanatate, cu conditia minima a functionarii acestui instrument fara a prejudicia sanatatea pacientilor nostri si functionarea normala a sistemului.

Cu stima,

Presedinte FNPMF
Dr. Doina MIhaila

Presedinte SNMF
Dr. Rodica Tanasescu

 

Citeste si Cu calm spre nebunie! Sistemul “functioneaza”, cardul s-a blocat

Citeste si CNAS despre blocarea cardului: Acest lucru nu trebuie sa blocheze accesul pacientilor la servicii medicale

Citeste si ANUNT CNAS: Sistemul cardului de sanatate va functiona offline cateva ore

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: