Sistemul informatic de sanatate | Raportul Corpului de control al Ministerul Sanatatii ajunge la DNA

05/08/2019
Sistemul informatic de sanatate | Raportul Corpului de control al Ministerul Sanatatii ajunge la DNA

Sistemul informatic de sanatate | Raportul Corpului de control al Ministerul Sanatatii ajunge la DNA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sistemul-informatic-de-sanatate-raportul-corpului-de-control-al-ministerul-sanatatii-ajunge-la-dna/

Controlul initiat de Ministerul Sanatatii vizavi de starea sistemului informatic de sanatate arata ca au fost luni de zile in ani diferiti in care nu s-au incheiat contracte pentru intretinerea sistemului cardului national de sanatate.

Mai mult, acum doi ani, CNAS si castigatorul unui contract au ajuns la concluzia ca acesta este neconform, relateaza Stirile TVR.

Cum cele mai multe lucruri si fapte scoase la iveala de controlul Ministerului Sanatatii sunt de natura penala, raportul urmeaza sa ajunga pe masa procurorilor DNA.

Conform sursei citate, in perioada decembrie 2015- noiembrie 2016 nu s-a gasit niciun contract incheiat de CNAS pentru intretinerea sistemului cardului de sanatate, astfel ca nu avea la cine sa apeleze cand sistemul nu functiona. De altfel, acest tip de situatie s-a repetat inclusiv anul acesta.

Raportul a mai scos la iveala ca in februarie 2017 sistemul nu era securizat, motiv pentru care persoane neautorizate au avut acces la datele medicale ale pacientilor, relateaza si Stirile ProTv.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are suficienti specialisti IT angajati, desi datele arata ca mai multi angajati si institutiei au participat la cursuri de instruire tehnica.

“Un singur consilier avea in fisa postului acest lucru. Ori daca va imaginati ca un singur consilier poate sa menteneze un sistem de asemenea anvergura…”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, citata de Stirile TVR.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu au comentat raportul pana la acest moment.

Intr-un comunicat dat publicitatii in data de 1 august, institutia precizeaza ca “o echipa mixta formata din specialisti IT din sistemul de sanatate si parteneri care au contribuit la punerea in functiune a sistemului informatic lucreaza pentru a remedia disfunctionalitatile aparute la Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS)“.

Reamintim ca in ultima luna de zile, sistemul informatic de sanatate a fost blocat, ingreunand activitatea medicilor si afectat si pacientii.

Controlul Ministerului Sanatatii a fost demarat dupa ce ministrul Sorina Pintea a convocat, in data de 22 iulie, o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu cei ai firmei care se ocupa de mentenanta sistemului informatic de sanatate. Atunci, demnitarul a declarat, printre altele, ca “CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului“. Tot atunci, demnitarul a mai precizat ca indolenta duce la ceea ce s-a intamplat pana acum si ca uneori birocratizam excesiv, fara sa fie nevoie.

Etichete: sistemul informatic de sanatate, cardul national de sanatate, CNAS, PIAS, ministerul sanatatii, DNA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: