Pintea: CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat functionarea normala a sistemului

22/07/2019

Pintea: CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat functionarea normala a sistemului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-cnas-uzand-de-procedee-birocratice-exagerate-a-blocat-functionarea-normala-a-sistemului/

Declaratii tari si acuzatii grave dupa intalnirea de la Ministerul Sanatatii de luni. Ministrul Sorina Pintea a convocat o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu cei ai firmei care se ocupa de mentenanta sistemului informatic de sanatate.

La finalul discutiilor, Sorina Pintea a afirmat, printre altele, ca “de ani de zile, CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului”.

Luni dimineata s-a repornit sistemul, insa la scurt timp a cedat din nou. Reamintim ca acesta nu functioneaza inca de la inceputul lunii iulie.

“In urma discutiilor cu Casa si cu SIVECO sunt mai multe concluzii. Se impun masuri urgente pentru a rezolva functionarea platformei. Azi se va face o procedura de achizitie in regim de urgenta avand in vedere ca pentru baza de date contractul a expirat, procedura existenta este contestata. Aceasta procedura trebuia facuta cand s-a constatat ca este blocata. Nu poti lasa fara mentenanta cele mai complexe baze informatice din Romania. Nu puteau fi decontate serviciile medicale”, a declarat ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

Potrivit demnitarului, a doua chestiune care trebuie rezolvata in scurt timp este achizitia uneii capacitati hardware de stocare. Cea existenta este acum ocupata in proportie de 98%.

“Concluzia este ca, de ani de zile, CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului si imi asum ceea ce spun. Niste proceduri puteau fi finalizate, chiar cu toate contestatiile din lume, dar au fost uitate, apoi oferte care au expirat stand la Casa (…). Sunt lucruri care au ingreunat si afectat foarte mult functionarea acestui sistem”, a afirmat Sorina Pintea.

Mai mult, ministrul Sanatatii a cerut scuze pacientilor si tuturor utilizatorilor platformei informatice de sanatate pentru nefunctionalitate si a mai spus ca aceasta este “o problema de securitate nationala” si ca “raportul va merge la DNA”.

“As dori, in numele celor de la Casa, desi nu este in subordinea ministrului Sanatatii, sa-mi cer scuze utilizatorilor si pacientilor care au de suferit in urma nefunctionarii sistemului la capacitatea pentru care a fost creat (…). Eu astept finalizarea raportului. Acesta va merge la DNA si-mi asum inca odata ceea ce spun. Sper ca toti cei care au avut competente in a rezolva aceste probleme care treneaza de multa vreme, sa inteleaga ca este o urgenta. E o problema de securitate nationala”, a intarit demnitarul.

De asemenea, demnitarul a admis ca uneori “birocratizam excesiv”.

“Am avut o discutie foarte interesanta astazi si am inteles foarte multe lucruri.Mai presus de toate am inteles ca indolenta duce la ceea ce s-a intamplat pana acum. Si mai spun inca odata: faptul ca dorim sa ne acoperim de documente, nu ne scuza. Birocratizam excesiv uneori, fara sa fie nevoie, temandu-ne ca se va intampla ceva. Da, am vazut ce s-a intamplat”, a mai precizat, luni, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Etichete: sistemul informatic de sanatate, CNAS, birocratie sanatate, blocaj sistem informatic de sanatate, cardul de sanatate

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Cojocaru Ioan says:

    Populisme!Pe de o parte declaratia asta care pare a fi adevarata(dar apare in prag de alegeri,ori noi reclamam blocajul CAS de ani de zile),pe de alta parte,Dancila numeste in fruntea CAS un infractor dovedit ostil prestatorilor de servicii medicale.

  2. URSE ROXANA says:

    Scuzele nu valideaza serviciile medicale si nu verifica online calitatea de asigurat ,deci nu aduc bani pe munca depusa.Multi vom plati pt retete si servicii acordate offline, fara a cunoaste calitatea de asigurat.Propun desfiintarea cardului national de sanatate,inventat doar ca o metoda de “pontaj”al medicilor la cabinet,in special al medicilor de familie.Ca alta utilitate eu nu vad.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: