O luna de cand sistemul informatic de sanatate este pe butuci

01/08/2019
O luna de cand sistemul informatic de sanatate este pe butuci

O luna de cand sistemul informatic de sanatate este pe butuci

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-luna-de-cand-sistemul-informatic-de-sanatate-este-pe-butuci/

La o luna de zile dupa ce sistemul informatic de sanatate a intrat in avarie, dupa declarii dure, demisii si rotiri de cadre, iata ca acesta este tot pe butuci. Medicii de familie, cel putin, spun ca PIAS functioneaza greu, cu sincope, iar problema raportarilor este una stringenta.

Azi “aniversam” o luna de cand PIAS, adica Platforma informatica de asigurari de sanatate este indisponibila. Sigur ca din partea CNAS avem un comunicat pe 10 ca nu merge din 5, dar doamna ministru insasi a afirmat de cateva ori ca PIAS nu merge de la 1.
Bun, am inteles, avem comunicat de START AVARIE, stam linistiti, avem siguranta LEGALA ca serviciile medicale vor fi validate in momentul in care avaria va fi declarata rezolvata.
Dar au ramas in suspensie cateva probleme foarte importante:
1. Raportarea serviciilor medicale efectuate in luna iunie, care nu s-a putut face peste tot, deci nici facturarea acestor servicii. Casele locale au gasit, in marea lor majoritate, solutii temporare, (facturare pe estimare, stornare cand se rezolva etc), sunt insa colegi care NU au putut RAPORTA si nici FACTURA. Ce facem cu ei? Cum isi intretin cabinetele?
2. S-au semnat contracte aditionale pana la finalul anului, ca iar nu a fost in stare CNAS sa faca normele la timp, deci de maine alte distractii, aceste contracte trebuie reinnoite in sistemul informatic. Daca aceasta reinnoire nu se poate face, ce facem cu pacientii de maine? Cum ii vom putea consulta, trimite, trata? Nu avem un raspuns de la CNAS inca.
3. De maine incepe nebunia raportarii serviciilor medicale pentru luna iulie.”, a scris medicul de familie Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

Multi medicii de familie risca acum sa nu isi primeasca banii pe servicii, chiar daca noaptea fac “garzi” pentru validari. In tot acest timp, cheltuielile cabinetului se aduna.

Medicii sunt disperati, nu stiu daca serviciile medicale care nu au putut fi validate vor fi luate in calcul si platite, fiindca nu s-au ridicat filtrele si oricat inceram sa validam servicii, fie ziua fie noaptea, cand mai scapa unele, nu se valideaza sau se valideaza cu erori. Nu avem aceasta certitudine, CNAS nu a facut pana la acest moment precizari oficial“, a mai precizat dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB).

Continut educational:

Pana la momentul redactorii acestui material, CNAS nu a emis niciun punct de vedere cu privire la disponibilitatea sau indisponibilitatea PIAS in prezent si nici vizavi de validarea serviciilor medicale.

Reamintim ca ministrul Sorina Pintea, in urma unei intalniri la ministerul Sanatatii din data de 22 iulie, a declarat ca “CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului“.

Tot potrivit demnitarului, “niste proceduri puteau fi finalizate, chiar cu toate contestatiile din lume, dar au fost uitate, iar acestea sunt lucruri care au ingreunat si afectat foarte mult functionarea acestui sistem“.

Etichete: sistem informatic de sanatate, PIAS, raportare servicii medicale, validare servicii medicale, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. CERCEL DENISA says:

    Foarte bun articolul si bine punctat.Si totusi ce e de facut?observ cu stupoare ca azi am luat-o de la capat.Trimit de o luna email in fiecare zi la CNAS si nu raspunde nimeni.Oadresa de mail a doamnei ministru?Ma poate ajuta cineva?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: