Rafila, mesaj catre medicii de familie: Sa participe cu buna credinta la negocieri

15/01/2024
Rafila, mesaj catre medicii de familie: Sa participe cu buna credinta la negocieri

Rafila, mesaj catre medicii de familie: Sa participe cu buna credinta la negocieri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-mesaj-catre-medicii-de-familie-sa-participe-cu-buna-credinta-la-negocieri/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a transmis medicilor de familie si celor din ambulatorii ‘sa participe cu buna credinta la negocierile organizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate’.

Atat Colegiul Medicilor, cat si organziatiile profesionale si patronale ale medicilor de familie si din ambulatoriile de specilitate, au atras atentia asupra riscului inchiderii cabinetelor, dupa ce veniturilor per capita si pe serviciu au fost diminuate considerabil, conform unui proiect postat de CNAS in transparenta decizionala.

Medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate din Bucuresti – Ilfov au anuntat, luni, ca iau in calcul sa nu mai prelungeasca contractul-cadru cu CNAS, daca tarifele pentru serviciile medicale nu se mentin la nivelul avut in ultimul trimestru din 2023.

“Este un buget care este aprobat, stiti bine ca Legea Bugetului a fost aprobata in Parlament, propunerile au fost facut de catre fiecare institutie, insa aprobarea finala a bugetului, cum se intampla de fiecare data, a fost facuta de Ministerul de Finatate. Eu, personal, institutia pe care o reprezint si sunt convins ca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, avem cateva prioritati. Prima prioritate, cred ca este in continuare dezvoltarea servicilor medicale ambulatorii si dezvoltarea serviciilor de medicina de familie, care trebuie finantate incat sa reflecte importanta acestei activitati si faptul ca, prin finantarea lor, este in mod evident degrevata activitatea si cheltuielile care se fac in sectorul spitalicesc. Exista un proces legat de negociere, el va avea loc si sper ca in urma acestei negocieri, diferentele intre ceea ce a fost finantat in cea de-a doua parte a anului 2023 (…) si situatia actuala, sa fie cat mai mici si sa permita la o eventuala rectificare bugetara, completarea fondurilor, iar aprobarea trimestrializarii de catre Ministerul Finantelor, incat sa putem sa mutam banii si in prima jumatate a anului, sa poata sa duca la sfarsitul acestor negocieri la o concluzie favorabila si care sa mentina acest drept demarat anului trecut, respectiv de incurajarea dezvoltarii serviciilor medicale de asistenta primara si a celor ambulatorii de specialitate.”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, luni, intr-o conferinta de presa.

Totodata, ministrul a subliniat ca ‘trebuie sa existe o astfel de solutie de rectificare bugetara’.

“Eu sunt la Ministerul Sanatatii, negocierile si contractele se incheie cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar finantarea este aprobata de Ministerul Finantelor. Din punctul meu de vedere, trebuie sa existe o astfel de solutie de rectificare bugetara.”, a mai afirmat Rafila.

Demnitarul a mai transmis medicilor sa participe cu buna credinta la negocieri,

“Mesajul pentru ei sa participe cu buna credinta la negocierile organizate de Casa Nationala de Sanatate pentru gasirea unei solutii care sa permita finantarea corespunzatoare activitatilor medicale pe care dansii le desfasoara. (…) Aceata negociere are un cadru legal”, a mai precizat Rafila in conferinta de presa.

Etichete: rafila medici de familie, medici din ambulatorii, negocieri cu CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: