Pacientii din Romania sunt diagnosticati tarziu si lucrul acesta trebuie sa inceteze (Rafila)

31/05/2023
Pacientii din Romania sunt diagnosticati tarziu si lucrul acesta trebuie sa inceteze (Rafila)

Pacientii din Romania sunt diagnosticati tarziu si lucrul acesta trebuie sa inceteze (Rafila)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-din-romania-sunt-diagnosticati-tarziu-si-lucrul-acesta-trebuie-sa-inceteze-rafila/

Comisia multidisciplinara de Oncologie a finalizat noua varianta a Planului National de Combatere si Control al Cancerului (PNCC), iar Ministerul Sanatatii a postat documentul in transparenta decizionala. In acest sens, ministrul Alexandru Rafila a declarat ca si-ar dori sa existe ‘o mobilizare si din partea clasei politice’.

Potrivit demnitarului, in noul contract-cadru sunt prevazute masuri privind preventia, accesul la diagnostic si tratament.

“O sa vedeti in contractul-cadru masuri care tin incepand de la preventie desfasurata de medicul de familie, de consultatiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor in calea investigatiilor de tip PET-CT este esentiala. Am facut acest lucru. Ne apucam de Registrul national de cancer. (…) Pacientii din Romania au o problema si trebuie sa o recunoastem. Sunt de multe ori diagnosticati prea tarziu si lucrul acesta trebuie sa inceteze, pentru ca accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizata este de cele mai multe ori conditionat de un diagnostic precoce al bolii. (…) O sa constatati cu totii ca aveti la dispozitie un document care este facut profesionist, este echilibrat, este etic si facut in cea mai deplina transparenta”, a declarat Ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica noua varianta a PNCC, dupa o activitate de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formata din 20 de specialisti din toate domeniile medicale.

Etichete: PNCC, diagnosticare cancer, PET-CT, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: