Noutati in programele nationale de sanatate curative de la 1 iunie 2023

29/05/2023
Noutati in programele nationale de sanatate curative de la 1 iunie 2023

Noutati in programele nationale de sanatate curative de la 1 iunie 2023

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noutati-in-programele-nationale-de-sanatate-curative-de-la-1-iunie-2023/

Incepand cu data de 1 iunie 2023 se faciliteaza accesul pacientilor oncologici care indeplinesc criteriile de eligibilitate la investigatiile PET – CT, prin eliminarea necesitatii aprobarii comisiei de experti de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigatii, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Tot de la aceeasi data se implementeaza un nou program de sanatate, Programul national de endometrioza, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioza profunda cu afectare intestinala la interventii chirurgicale minim invazive, precum si Subprogramul national de tratament al bolnavilor cu tulburare depresiva majora in cadrul Programului national de sanatate mintala, avand ca obiectiv optimizarea accesului pacientilor cu afectiunea respectiva la tratament medicamentos.

Aceste noutati au fost aprobate de Executiv si sunt prevazute intr-o Hotarare de Guvern care modifica si completeaza actul normativ similar privind programele nationale de sanatate. Aceeasi hotarare mai prevede ca incepand cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementari privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atat la initierea tratamentului, cat si la continuarea acestuia, precum si obligatia caselor de asigurari de sanatate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Tot de la aceeasi data se modifica termenul de decontare in cadrul programelor de sanatate curative. Sumele se vor deconta furnizorilor in termen de pana la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii si nu de la data acordarii vizei de „bun de plata”, cum este in prezent, exceptie facand serviciile medicale pentru care decontarea se face in termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

“Precizam ca dupa data de 1 iunie 2023 pacientii care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigatiilor PET – CT vor avea acces la acestea in baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigatiei PET – CT si metodologia de transmitere a acestuia in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate se vor aproba prin ordin al presedintelui CNAS.”, mai transmite institutia.

Etichete: programe nationale de sanatate, prescriptii medicale, pet-ct pacienti, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: