“Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita: Psoriazisul NU este Contagios!”

30/10/2015

“Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si NU uita: Psoriazisul NU este Contagios!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-te-lasa-inselat-de-aparente-frumosul-sta-in-interiorul-nostru-si-nu-uita-psoriazisul-nu-este-contagios/

SUPORT-PSIHOLOGIC-TBCO noua campanie de informare si educare medicala a populatiei, intitulata generic, “Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru”, a fost lansata de Societatea Romana de Dermatologie.

Campania va dura cateva de zile, iar la nivel national se va desfasura in 9 centre mari de dermatologie din tara printre care Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara, Brasov, alaturi de Bucuresti.

In anii trecuti, Societatea Romana de Dermatologie ( SRD ) a incercat sa atraga atentia populatiei prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice precum unitati de invatamant (gradinite, scoli, licee, facultati), sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot, spatii publice (plaje) , etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorita lipsei de informare despre aceasta afectiune. De asemenea efectul campaniei s-a reflectat si in cresterea adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist (specialitati conexe dermatologiei).

Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului.

De asemenea bolnavii de psoriazis ar trebui sa fie inregistrati intr-un registru unic, la nivel national, demers initiat de SRD in ultima perioada, in curs de finalizare.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelarata a celulor pielii. In mod normal celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

“Psoriazisul, odata aparut, dureaza toata viata. Mesajul catre cei bolnavi este : Boala poate fi si trebuie controlata prin tratament medical corect, plus alimentatie corecta indicata de medicul dietetician si suport mental din partea psihologului. Bolnavul cu psoriazis trebuie sa duca o viata cat mai normala cu putinta”, a punctat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie

Campania urmareste ca bolnavii de psoriazis sa fie integrati social, sa nu fie discriminati, sa primeasca sprijin moral din partea celor din jur si un tratament medical corect.

In acest an, din dorinta de a-i face pe cei din jur constienti de ceea ce inseamna psoriazisul, Societatea Romana de Dermatologie, initiaza si proiectul ,,O zi in pielea pacientului cu psoriazis”.

In acest sens, parte din membrii SRD vor avea simulata pe brat, timp de o zi, o leziune de psoriazis – tocmai in ideea de a simti in mod direct, reactiile celor cu care vin in contact.

GRATUIT pentru medicii de familie: Curs Psoriazis – 12 puncte EMC

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: