Noul Cod Fiscal – modificari pro-SRL vs. CMI II

12/11/2015
Noul Cod Fiscal – modificari pro-SRL vs. CMI II

Noul Cod Fiscal – modificari pro-SRL vs. CMI II

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-cod-fiscal-modificari-pro-srl-vs-cmi-ii/

Principalele revendicari ale Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatateOUG nr. 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015.

Printre noutatile prevazute de Noul Cod Fiscal se numara si unele care vizeaza regimul microintreprinderilor, deci SRL ca forma de organizare a activitatii MF.

Concret, a devenit brusc mult mai atractiva optiunea de schimbare a formei de organizare din CMI in SRL, respectiv de pastrare a SRL-ului, dupa cum vom detalia in urmatoarele randuri.

Plafonul pana la care o persoana juridica se va putea inscrie ca microintreprindere va creste de la 65.000 de euro (echivalentul in lei), asa cum este in prezent, la 100.000 de euro. 

Acest plafon reprezinta limita pana la care impozitul pe venit este de 3% si peste care valoarea impozitului este de 16% deoarece se depaseste incadrarea ca si microintreprindere.

Apare in acelasi timp si o reglementare noua pentru microintreprinderi, un sistem de cote de impozitare diferentiate, in functie de numărul de salariati:

  • cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care vor avea cel putin doi salariati;
  • cota de impozitare de 2% pentru microintreprinderile cu un singur angajat;
  • cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile care nu vor avea nici macar un salariat.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se va modifica, cotele de impozitare prevazute mai sus se vor aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. 

In scopul mentinerii/modificarii cotei de impozitare prevazute anterior, noii salariati vor trebui angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinată pentru cel puțin 12 luni.

Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

Totusi, conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

  • au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
  • au incheiate contracte de administrare (posibilitatea de MF – administrator) sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plata.

Alta prevedere foarte importanta a OUG publicata marti, 3 noiembrie, in Monitorul Oficial prevede scaderea impozitului pe dividende la 5% de la 1 ianuarie 2016, nu din 2017, asa cum era reglementat in forma initiala a Codului Fiscal, modificand astfel procentul de 16% perceput in momentul de fata.

Aici trebuie gandit bine si analizate situatii diverse cu simulari pe care as recomanda sa le faca un contabil daca nu contabil expert, care sa vada exact cat de reala este posibilitatea ca dividendele sa nu existe sau sa fie minimale, adica profitul sa fie aproape de 0, Intr-o astfel de situatie vorbim efectiv de impozitare doar pe venit in procent de 1%, in conditiile normale de functionare a unui cabinet de medic de familie. Deci extrem de atractiv versus forma de organizare in CMI.

Concluzii pro-SRL:

Plafonul de impozit pe venit in valoare de 1% va fi ridicat la 100.000 euro (echivalentul in lei) in conditiile formei de organizare SRL cu minim 2 angajati (medic de familie + asistenta sau medic de familie – administrator al SRLului + asistenta)

Impozit pe dividende a scazut de la 16% la 5 %.

Toate incepand de la data de 01.01.2016

 

Citeste si Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

Din punctul de vedere al Medicului de Familie, momentan platit doar pentru numarul total de asigurati din lista, probabil ca aceasta exprimare o sa dispara.

Citeste si Solicitarea biletelor de trimitere – ambulatoriu (Norme – Anexa 13)

Este incorect din punct de vedere al Normelor ca medicul de familie sa incalce prevederile legale si sa acorde bilet de trimitere cu diagnosticele din Anexa 13.

Citeste si Biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice preventive

Investigatiile paraclinice recomandate trebuie sa fie in concordanta cu diagnosticul, care se consemneaza in fisa de consultatie si in biletul de trimitere

 

 

Autor: Schnelbach Fabian

1 Comentarii

  1. Paraschiv Mariana says:

    Buna ziua,
    Imi.puteti spune daca in cazul unui CMI se pot inregistra in contabilitate facturile aparaturii daca acestea sunt achizitionate pe persoana fizica ( cabinetul trebuie avizat de DSP ca sa poti obtine CUI ul -deci totul a fost achizitionat pe persoana fizica )
    Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: