Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-se-aplica-noul-cod-fiscal-in-cabinetul-medicului-de-familie-i/
Odata cu promulgarea de catre Presedinte a noului Cod Fiscal pentru 2016, au aparut cateva lucruri sensibile care au bulversat opinia publica. Implicit, modificarile se vor simti si in cabinetul medicului de familie.
Din Noul Cod Fiscal reiese ca toata lumea va fi asigurata si, fie ca vrea, fie ca nu, va plati CASS incepand cu anul viitor.
Tot din 2016 salariul minim pe economie creste la 1200 RON de unde reiese ca persoane care nu au venituri, vor fi nevoite sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe tara, adica 66 de lei pe luna, adica 792 de lei pe an.
Inregistrarea in evidenta fiscal a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri:
Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, DATOREAZA, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si AU OBLIGATIA SA SOLICITE INREGISTRAREA la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
(2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.
Depunerea declaratiei:
Art. 181. – (1) Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.
(3) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1), se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F..
Stabilirea si plata contributiei:
Art. 182. – (1) Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F..
(2) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Exista cateva categorii de persoane exceptate de la plata contributiei de sanatate si anume :
a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii ;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului ;
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate ;
d) persoane persecutate politic , veteranii de razboi , revolutionari ;
e) persoanele cu handicap ;
f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii,
g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara ;
Concluzii:
Din punctul de vedere al Medicului de Familie, momentan platit doar pentru numarul total de asigurati din lista, probabil ca aceasta exprimare o sa dispara. Datorita faptului ca toata lumea va fi asigurata va rezulta o crestere reala a numarului de persoane pentru care vom fi platiti in per capita, deci o marire a venitului.
In aceeasi idee, crescand numarul de contribuabili catre FNUASS, vor creste si fondurile, de unde ar trebui sa rezulte o crestere a sumei efectiv alocate din fond catre AMP, aceasta reprezentand de fapt un procent.
Asadar, putem sa ne asteptam si la o crestere reala a valorii PC pe langa cresterea cauzata de marirea numarului de puncte pe care le vom avea din PC-ul aplicat pe intreaga lista a unui cabinet, si nu doar pe numarul de asigurati, cum este in prezent.
Dar,trebuie sa tinem cont, totusi, ca vorbim despre 01.01.2016 ca data de intrare in vigoare a acestei legi, ca mai urmeaza cateva sedinte ale Parlamentului pana atunci si ca nu ar fi exclus sa mai apara modificari.
De asemenea, sa nu uitam ca teoria nu este de fiecare data opozabila practicii in Romania.
Citeste si Modificari la Contractul Cadru 2015 – in vigoare la 1 Octombrie
Citeste si Studii complementare – atestate pentru medicii de familie
Citeste si In ce conditii putem acorda servicii medicale asiguratilor fara card ?
Cele mai noi stiri medicale: