Solicitarea biletelor de trimitere – ambulatoriu (Norme – Anexa 13)

19/06/2015

Solicitarea biletelor de trimitere – ambulatoriu (Norme – Anexa 13)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solicitarea-biletelor-de-trimitere-ambulatoriu-norme-anexa-13/

solicitare bilete de trimitereO problema des intalnita in activitatea zilnica este reprezentata de solicitarea biletului de trimitere pentru ambulatoriul de specialitate.

Pentru anumite diagnostice Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis in urma cu cativa ani ca pacientii aflati in evidenta medicilor din ambulatoriul de specialitate (cei care “au fisa de cronic”) nu mai necesita bilet de trimitere. Astfel, medicul din ambulatoriul de specialitate poate deconta consultatiile pentru pacientii cronici pe care ii are in evidenta fara bilet de trimitere de la medicul de familie.

Lista acestor diagnostice se regaseste actualizata in Anexa 13 a Ordinului comun MS-CNAS Nr. 388/186/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2015 a Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015 (Normele Contractului-Cadru 2015), intrat in vigoare la 1 aprilie 2015.

 1. Infarct miocardic si Angina pectorala instabila
 2. Malformatii congenitale si boli genetice
 3. Boala cronica de rinichi – faza predializa
 4. Insuficienta cardiaca clasa III – IV NYHA
 5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrita cronica juvenila
 6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozita, vasculite sistemice)
 7. Aplazia medulara
 8. Anemii hemolitice endo si exo-eritrocitare
 9. Trombocitemia hemoragica
 10. Histiocitozele
 11. Telangectazia hemoragica ereditara
 12. Purpura trombopenica idiopatica
 13. Trombocitopatii
 14. Purpura trombotica trombocitopenica
 15. Boala von Willebrand
 16. Coagulopatiile ereditare
 17. Boala Wilson
 18. Malaria
 19. Tuberculoza
 20. Boala Addison
 21. Diabet insipid
 22. Boli psihice (schizofrenie, tulburari schizotipale si delirante, tulburari afective majore, tulburari psihotice acute, autism, ADHD, boli psihice la copii)
 23. Miastenia gravis
 24. Bolnavi cu revascularizatie percutanata, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian
 25. Afectiuni postoperatorii si ortopedice pana la vindecare
 26. Risc obstetrical crescut la gravide
 27. Astm bronsic sever
 28. Glaucom
 29. Status post AVC
 30. Ulcer peptic gastroduodenal
 31. Boala celiaca la copil
 32. Boala cronica inflamatorie intestinala (boala Chron si colita ulceroasa)
 33. Sindromul Schwachmann
 34. Hepatita cronica de etiologie virala B, C si D si ciroza hepatica in tratament cu imunomodulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici
 35. Boala Hirschprung
 36. Bolile nutritionale la copii (rahitism carential comun, malnutritia protein-calorica la sugar si copii, anemiile carentiale pana la normalizare hematologica si biochimica) supraponderea si obezitatea pediatrica
 37. Bronsiectazia si complicatiile pulmonare supurative
 38. Scleroza multipla
 39. Demente degenerative, vasculare, mixte
 40. Starea posttransplant
 41. Insuficienta renala cronica – faza de dializa
 42. Bolile rare (hemofilia si talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonara, epidermoliza buloasa, scleroza laterala amiotrofica, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfecta, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitala, sindrom de imunodeficienta primara, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familiala amiloida cu transtiretina, scleroza sistemica si ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenica cronica la adulti splenectomizati si nesplenectomizati, scleroza tuberoasa)
 1. Afectiuni oncologice si oncohematologice
 2. Diabetul zaharat cu sau fara complicatii
 3. Boala Gaucher
 4. Boala Basedow
 5. Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)
 6. Boala Cushing
 7. Paraliziile cerebrale infantile
 8. Epilepsia
 9. Boala Parkinson
 10. Poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, psoriazis cronic sever

    53.Afectiuni ale copilului 0-1 an

 1. Anomalii de miscare binoculara (strabism, forii) copii 0-18 ani
 2. Vicii de refractie si tulburari de acomodare copii 0-18 ani
 3. Afectiuni ale aparatului lacrimal (1-3 ani)
 4. Infarctul intestinal operat
 5. Arteriopatii periferice operate

Conform Notei 1 a Anexei 13, prezentarea se face direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate fara bilet de trimitere pentru afectiunile din lista de mai sus.

Nota 2 precizeaza obligatia medicului de specialitate de a informeza medicul de familie prin scrisoare medicala daca au intervenit schimbari in evolutia bolii si in atitudinea terapeutica.

In ceea ce priveste afectiunile de la punctele 3, 27, 41, 44, care sunt incluse si intre bolile pentru care se face management de caz, Nota 3 a Anexei prevede ca prezentarea la medicul de specialitate se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe care este evidentiat management de caz, cu periodicitatea prevazuta in Norme.

Bolile pentru care se face management de caz sunt hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva – BPOC si boala cronica de rinichi.

O situatie speciala, nedetaliata in Norme, insa prezenta in practica, o reprezinta pacientii care sufera de aceste boli din Anexa 13 dar care nu se afla in evidenta unui medic din ambulatoriul de specialitate ci se adreseaza medicului din spital, pe sectia spitalului, iar medicul solicita de fapt bilet de internare.

Este incorect din punct de vedere al Normelor ca medicul de familie sa incalce prevederile legale si sa acorde bilet de trimitere cu diagnosticele din Anexa 13.

Pacientul trebuie indrumat catre un ambulatoriu de specialitate unde sa aiba o fisa de boala cronica, si, atunci cand medicul de specialitate considera ca este necesara si internarea, ii poate acorda si bilet de internare pe acele diagnostice sau conexe.

Autor: Raluca Zoitanu

13 Comentarii

 1. STAN OLGA says:

  Buna ziua,

  As dori sa stiu cate bilete de trimitere ( la specialitati diferite ) poate elibera medicul de famile, pentru un pacient, intr-o luna.
  Mai concret, mi-a eliberat trimitere la ORL, iar cand am solicitat ( telefonic, eu fiind bolnav cronic ) o trimitere la specialist reumatolog, mi-a spus ca “nu poate sa imi dea doua trimitreri intr-o luna”. Pe moment nu am intrebat ce inseamna “o lunä” ( 30 de zile calendaristice sau “luna viitoare” ). Pentru o informare corecta, va rog sa imi raspundeti la aceasta intrebare.
  Cu stima,
  Olga Stan

 2. Georgescu Adriana says:

  Buna,se pot face doua consultatii la specialitati diferite in aceeasi zi,cu bilet de trimitere de la medicul de familie?ideea e daca cardul se poate folosi de doua ori in aceeasi zi?

 3. Laura Ormenisan says:

  Cat este valabila scrisoarea medicala din ambulatoriu pentru internare? Este adevarat ca 6 luni sau numai 3 luni?

 4. campeanuemil says:

  pentru centru medicina muncii se dau bilete de trimitere de la cabinet medic familie?

 5. campeanuemil says:

  va rog sa imi spuneti daca medicul de familie poate da bilet de trimitere la clinica de medicina muncii

 6. maramihai says:

  Referitor la punctul 53.Afectiuni ale copilului 0-1 an
  Am intrebat la CAS Cluj, intrucat de la Neonatologie si de la Pediatrie mi se cereau bilete pentru un copil de doua luni, si raspunsul (verbal) a fost ca nu dam bilete pentru consult ambulatoriu, insa daca e nevoie de internare trebuie sa dam bilet, inclusiv pentru internare de zi. Nu sunt sigur daca e corect sau nu.

  • zoitanuralucadana says:

   Cred ca depinde si de ce fel de afectiune vorbim. In contextul anexei 13, eu inteleg ca este vorba despre afectiuni de lunga durata ale copilului 0-1 an, pentru care necesita monitorizare in ambulatoriu. In acest caz, dupa dg suspectat initial de MF si trimiterea catre ambulatoriu, deschiderea fisei in ambulatoriu, copilul poate merge direct in ambulatoriu la controalele ulterioare pana la 1 an. Daca acolo se decide ca are nevoie si de internare ii va da medicul din ambulatoriu trimitere. Pentru o afectiune acuta (ex: o pneumonie) inteleg ca MF este cel da trimitere catre pediatrie si indruma catre spital, direct.

 7. fodordaniela says:

  Pentru aceeasi afectiune cronica mai este valabil biletul de trimitere de la medicul de familie 3 luni?va rog raspuns pe mail deoarece discutia mea in contrdictoriu cu un alt specialist a luat amploare (EVENTUAL UNDE POT GASI EXPLICIT TEXTUL IN CONTRACTUL CADRU).VA MULTUMESC.

  • zoitanuralucadana says:

   O parte din raspuns este in articolul scris de Catalin Petrencic https://www.formaremedicala.ro/cui-se-acorda-bilete-de-trimitere-in-ambulatoriu-de-specialitate/, in partea din final “Valabilitatea biletelor de trimitere”. Insa problema este un pic mai complexa deoarece am intalnit cazuri in care pacientul a fost consultat initial si apoi chemat la control de inca 2 ori in aceeasi luna, apoi la un al treilea control in luna urmatoare, “cu bilet de trimitere”. Am fost pusa in situatia dificila de a explica pacientului ca al treilea control nu mai este decontat de casa de asigurari, din ce imi relateaza ca i s-a intamplat. Dar am cerut sa-mi aduca scrisoare medicala (ca raspuns la biletul acordat deja anterior) in care sa se precizeze luna in care sa revina la control si daca cu bilet de trimitere sau nu. In urma refuzului medicului de a acorda aceasta scrisoare medicala sau de a face mentiunea a inteles si pacientul ca nu l-am mintit si nu a mai insistat.

 8. anamihaela says:

  Știam ca pentru bolile cronice se poate elibera bilet de trimitere la 3 luni, pt ca specialistul poate acorda 3 consultații pe un bilet de trimitere. Mai este valabil lucrul acesta?

 9. anamihaela says:

  Oncologii cer lunar bilet de trimitere! Ei nu sunt obligați sa citească normele? Fără bilet de trimitere nu vad pacienții.

  • zoitanuralucadana says:

   In cazul oncologiei, de obicei, cer bilet pentru internare pentru chimioterapie. Dar si in acest caz prevederile contractuale ne interzic acordarea biletelor. Am scris saptamana aceasta un alt articol despre situatiile in care nu se acorda bilet de internare.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: