Modificari la prescrierea medicamentelor

12/08/2016

Modificari la prescrierea medicamentelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificari-la-prescrierea-medicamentelor/

reteta-compensata-medic-politistiIn M.O. nr 607 din 9 august 2016 s-a publicat Hotararea nr. 552/2016 din 27 iulie 2016 privind modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Aceasta hotarare vine sa aduca unele modificari in lista de medicamente cu care lucreaza permanent si medicii de familie.

De aceea, credem ca e bine sa va aducem la cunostiinta aceste modificari, chiar daca nu sunt complete.

Hotararea 552 aduce pe listele medicamentelor unele noi, dar mai ales, aduce si cateva modificari, dintre care unele direct aplicabile si in medicina primara.

Multe modificari au intervenit in prescrierea medicamentelor in Programele Nationale de Sanatate.

O parte dintre medicamentele care aveau nevoie de aprobare speciala prin comisia judeteana (***) sau nationala (****) au pierdut o parte dintre stelute, astfel incat in acest moment ele vor fi prescrise NUMAI pe baza protocolului de prescriere. Exista, insa o problema! In acest moment NU sunt publicate toate protocoalele noi pe care le prevede aceasta hotarare.

Este si cazul preparatului combinat Naproxenum + Esomeprazolum care a primit doua stelute (**), dar nu are inca publicat un protocol de prescriere.

Avand in vedere elanul controlor al caselor de asigurari, preferam sa recomandam in acest moment alegerea altor variante de prescriere (alte antiinflamatoare nesterioidiene cu protectie gastrica) pana la clarificarea protocolului.

O veste buna este reprezentata de clarificarea prescrierii preparatelor de Acid Ibandronic la concentratiile de 3 si 150 mg, care acum vor fi prevazute cu (*), deci pot fi prescrise cu scrisoare medicala.

Nu se mai face referire la niciun protocol si nu se mai limiteaza specialitatea medicului care emite scrisoarea medicala: “Tratamentul cu medicamentele corespunzatoare DCI-urilor notate cu (*) se initiaza de catre medicul de specialitate in limita competentei si poate fi prescris in continuare de medicul de familie pe baza scrisorii medicale emise de medicul de specialitate.

*Va vom tine la curent pe masura ce apar si alte modificari.

Hotararea 552 cu modificarea protocoalelor, poate fi vazuta AICI.

 

Autor: Sandra Alexiu

1 Comentarii

  1. cazaceanumircea says:

    Am si eu o nelamurire legata de prescrierea medicamentelor cu *
    Unde scrie: …”se intiaza de catre medicul de specialitate in limita competentei..” sa intelegem ca trebuie sa dea prima reteta sau e suficienta scrisoarea medicala pentru intiere si dam noi prima reteta?
    Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului