Medicii de familie trebuie sa solicite autorizatie de la Autoritatea de Supraveghere pentru a putea prelucra date personale ?

16/10/2015

Medicii de familie trebuie sa solicite autorizatie de la Autoritatea de Supraveghere pentru a putea prelucra date personale ?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-trebuie-sa-solicite-autorizatie-de-la-autoritatea-de-supraveghere-pentru-a-putea-prelucra-date-personale/

telemedicina-pacientiSe pune aceasta intrebare   pentru ca  sunt firme care se ofera sa intocmeasca, bineinteles contra-cost,  dosarul pentru  obtinerea  aceastei  autorizatii si pentru ca sanctiunile pentru operatorii de date personale sunt pe masura daca nu respecta prevederile legii 677/2001. Aceasta lege reglementeaza cine si in ce conditii poate sa prelucreze datele cu caracter personal.

Conform legii 677/2001, personalul medical nu este obligat sa solicite autorizatie pentru prelucrarea datelor personale.
Deci, poate sa opereze cu date personale fara sa obtina autorizatie de la Autoritatea de Supraveghere, bineinteles respectand prevederile referitoare la secretul profesional si confidentialitatea datelor personale.

Mai jos redam parafraful din legislatie care confirma acest lucru.
 
 Legea  677/2001 Art. 9

 (3) Cadrele medicale, institutiile de sanatate si personalul medical al acestora pot prelucra date cu caracter personal referitoare la starea de sanatate, fara autorizatia autoritatii de supraveghere, numai daca prelucrarea este necesara pentru protejarea vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate. Cand scopurile mentionate se refera la alte persoane sau la public in general si persoana vizata nu si-a dat consimtamantul in scris si in mod neechivoc, trebuie ceruta si obtinuta in prealabil autorizatia autoritatii de supraveghere. Prelucrarea datelor cu caracter personal in afara limitelor prevazute in autorizatie este interzisa.

Citeste si Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

Odata cu promulgarea de catre Presedinte a noului Cod Fiscal pentru 2016, au aparut cateva lucruri sensibile care au bulversat opinia publica. Implicit, modificarile se vor simti si in cabinetul medicului de familie.

Citeste si Modificari la Contractul Cadru 2015 – in vigoare la 1 Octombrie

Incepand cu 1 octombrie 2015 au intrat in vigoare cateva modificari la Contractul Cadru.

Citeste si Zile de vacanta vs. absenta de la cabinet – conventia de inlocuire sau reciprocitate

Medicii de familie sunt liber profesionisti care pot alege cand doresc sa aiba zile de vacanta, intr-un numar nelimitat pe an, insa cu respectarea obligatiilor din contractele incheiate pentru cabinet.

 

Autor: Soós Szabó Klára

1 Comentarii

  1. schnelbachfabian says:

    Foarte bun subiectul, din ce în ce mai multi colegi ne abordau cu aceasta întrebare, acum avem clarificata problema.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: