Important | Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizata

24/03/2020
Important | Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizata

Important | Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/important-metodologia-de-supraveghere-a-sindromului-respirator-acut-cu-noul-coronavirus-actualizata/

I. Denumirea si incadrarea bolii

Sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) nu i-a fost atribuit pana in acest moment un cod CIM, asa incat, pentru cazurile depistate, confirmate sau probabile, se vor utiliza codurile CIM aferente tablourilor clinice identificate.

Exemple:
• J 12 Pneumonie virala neclasificata altundeva
• J 80 Sindrom de insuficienta respiratorie acuta la adult sau copil (edem pulmonar interstitial si alveolar fulminant care apare ca urmare a unei infectii difuze, soc sau traumatism la nivelul plamanilor)

Raportarea cazurilor confirmate la CNSISP si in Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT) se va face ca “eveniment neobisnuit / nesteptat”.

II. Fundamentare initiala

Autoritatile chineze au identificat un cluster de infectii cu noul coronavirus (2019-nCoV) in orasul Wuhan din Provincia Hubei, China. Cazuri au fost, ulterior, raportate din alte 3 provincii din China (Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi), din alte tari din Asia (Japonia, Republica Coreea, Singapore, Vietnam, Nepal, Malaysia, Taiwan, Thailanda), dar si din Australia, Europa si America de Nord (Statele Unite ale Americii si Canada). Toate cazurile raportate in afara Chinei au avut istoric de calatorie recenta in China, inaintea debutului (exceptie – cazuri Vietnam).

Primele cazuri din EU/EEA au fost confirmate in Franta. ECDC considera ca este probabila o raspandire viitoare la nivel global. 2019-nCoV (devenit ulterior SARS-CoV-2) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata pana acum la oameni. Izbucnirile de infectii cu coronavirusuri noi in randul oamenilor sunt intotdeauna de importanta pentru sanatatea publica si genereaza ingrijorare, in special atunci cand exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre cum se transmite inter-uman, despre cat de severe sunt infectiile si despre tratamentul lor.

Transmiterea inter-umana a fost confirmata, dar este nevoie de mai multe informatii pentru a evalua dimensiunea acestei transmiteri. Sursa de agent patogen este necunoscuta si ar putea fi inca activa. Tarile EU/EEA ar trebui sa sa asigure ca masurile rapide si riguroase de prevenire si control al infectiei sunt aplicate in jurul cazurilor detectate in EU/EEA, pentru a preveni viitoarea transmitere inter-umana sustinuta in comunitate si in unitatile sanitare.
In acest context, este absolut necesara implementarea sistemului de supraveghere a infectiei umane cu noul coronavirus (2019-nCoV-devenit ulterior SARS-CoV-2) in Romania.

III. Scop:

– Cunoasterea situatiei epidemiologice a Sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) in Romania si recomandarea de masuri / interventii pentru prevenirea aparitiei de cazuri secundare sau a unei epidemii pe teritoriul Romaniei

IV. Obiectiv:

– Stabilirea parametrilor epidemiologici de baza ai infectiei cu 2019-nCoV:

• Caracteristicile de persoana, loc si timp ale cazurilor;
• Tabloul clinic de baza (semne si simptome);
• Conditii fiziologice si medicale pre-existente;
• Evolutia clinica, rezultatul acesteia si severitatea;
• Expuneri si istoricul de calatorie

Informatiile obtinute prin activitatile de supraveghere vor fi utilizate si pentru evaluarea de risc nationala, precum si in luarea deciziilor in cadrul raspunsului.

V. Definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)

Caz suspect

1) Pacient cu infectie respiratorie acuta (debut brusc al cel putin unuia din urmatoarele: tuse, febra, scurtarea respiratiei (cresterea frecventei respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 case in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
3) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (cresterea frecventei respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

Contactul apropiat este definit ca:

– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie
– Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz confirmat

O persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice
Aceste definitii de caz pot fi actualizate in functie de cerinte noi de supraveghere la nivel mondial / European / national.

Criterii pentru initierea testarii pentru SARS-CoV-2

Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante.

Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare valabil incepand cu data de 23/03/2020
In vederea optimizarii activitatilor de testare pentru COVID-19, de internare si de externare, va rugam sa respectati urmatorul algoritm:

1. Recomandari de prioritizare a testarii pentru COVID-19:

Aceste recomandari au la baza documentul elaborat de Comisia Europeana, pe baza sfatului stiintific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

In acest moment Romania se afla in stadiu pre-epidemic, inregistrandu-se cazuri de import si cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitara sustinuita.

In aceste conditii strategia trebuie sa fie axata pe detectarea rapida a cazurilor de COVID-19, in vederea limitarii transmiterii, si pe obtinerea de dovezi de transmitere comunitara nedetectata.

Continut educational:

Astfel, prioritizarea testarii in ordine descrescatoare a importantei este urmatoarea:

1. Persoane simptomatice cu istoric de calatorie internationala;
2. Contacti apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de SARI fara alta etiologie, din TOATE categoriile de varsta si din TOATE spitalele;
5. Persoane institutionalizate simptomatice

Metodologia de supraveghere a COVID-19 poate fi descarcata AICI.

Etichete: metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, metodologie Covid-19, definitii de caz covid-19, algoritm testare covid-19

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: