Federatia Sindicala Hipocrat face demersuri pentru declansarea grevei generale

13/03/2018

Federatia Sindicala Hipocrat face demersuri pentru declansarea grevei generale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-sindicala-hipocrat-face-demersuri-pentru-declansarea-grevei-generale/


Medicii si intreg personalul din sistemul de sanatate, afiliati Federatiei Sindicale Hipocrat si nu numai, decid deschiderea conflictului de munca si parcurgerea etapelor legale in vederea organizarii grevei generale, se arata intr-un comunicat.

“Suntem profund nemultumiti si de modul de dialog cu factorii decidenti si de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a Legii salarizarii in sectorul sanitar, precum si de intarzierea elaborarii unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strangerea semnaturilor pentru indeplinirea conditiilor de greva. Vom parcurge etapele legale, vom avea o greva de avertisment de doua ore si la finalul actiunii vom declansa greva generala pe perioada nedeterminata”, a anuntat Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

Acesta precizeaza ca Federatia a semnalat in ultimele luni o serie de aspecte legate de discriminarile si inechitatile salariale, transmitand amendamente in vederea modificarii sau completarii unor acte normative in vigoare sau in faza de proiect. Inca de la consultarile pe Legea salarizarii, reprezentantii Hipocrat au spus ca mentinerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realista, decat prin raportarea la sporul de conditii.

“Includerea sporului pentru asigurarea continuitatii si a indemnizatiei de hrana in cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va mentine ancorati in simulari utopice si ne va plasa pe o pista falsa a dialogului social. Un alt aspect care ne-a nemultumit este legat de taxarea indemnizatiei de hrana cu procentul aferent contributiilor la asigurari sociale in unele unitati sanitare, din cauza absentei unor clarificari detaliate si obiective din partea autoritatilor competente”, spune Ion Cotojman, potrivit Agerpres.

El apreciaza ca acordarea, la 1 martie, a salariilor din grila, exclusiv pentru medici si asistenti, incalca principiile de baza, formulate de legiuitor in aceeasi lege, cu privire la nediscriminare, ierarhizare, stimulare.

Continut educational:

“Cu toate ca, pe parcursul interventiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul ca farmacistilor nu li s-a acordat nici macar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonarii salariului de incadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza in momentul modificarilor ulterioare ale legii. Pe langa toate aceste categorii de salariati, nu sunt de neglijat nici angajatii din structurile tehnico-administrative, care se ocupa de buna functionare a unitatilor sanitare si de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizeaza eficientizarea cheltuielilor si de alte activitati de care personalul medical si bolnavul nu se pot dezice”, mai spune presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

Federatia Sanitas a anuntat un program de proteste inca de luni. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat: “Atata vreme cat nu exista scaderi de venituri, nu cred ca sunt motive pentru greva generala“.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: