Pintea: Atata vreme cat nu exista scaderi de venituri, nu cred ca sunt motive pentru greva generala

13/03/2018

Pintea: Atata vreme cat nu exista scaderi de venituri, nu cred ca sunt motive pentru greva generala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-atata-vreme-cat-nu-exista-scaderi-de-venituri-nu-cred-ca-sunt-motive-pentru-greva-generala/


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca nu exista motive de greva, avand in vedere ca nu exista scaderi de venituri in sistemul de sanatate.

“O sa mai avem discutii si maine cu cei de la Sanitas pentru ca lucrurile trebuie clarificate. Precum ati vazut, aceste salarii nu sunt salarii mici. Atata vreme cat nu exista scaderi de venituri, nu cred ca sunt motive pentru greva generala. Ar fi cred ca o ipocrizie din partea celor de la Sanitas sa declanseze greva. Dar eu cred ca putem discuta si putem gasi solutii pentru toate problemele. Eu consider ca a declara ca faci greva in conditiile unor venituri care au crescut nu cred ca este un motiv real. Mie imi pare rau ca au ajuns la aceste discutii inainte de intalnirea noastra de maine pentru ca noi maine mai aveam programata o discutie. (…) Nu am inteles de ce s-a stabilit un calendar al pichetarilor, al grevelor pentru ca nu am discutat efectiv pe fiecare categorie in parte”, a sustinut ministrul Sorina Pintea potrivit Agerpres.

Sorina Pintea a sustinut ca salariile medicilor au crescut de la 1 martie, la fel si veniturile nete.

“Am avut discutii si cu ministrul Finantelor pe aceste subiecte si totusi trebuie sa intelegem ca statul roman poate oferi astazi un nivel de 30% al sporurilor in sanatate la nivel de ordonator principal de credite. Dar sa nu uitam ca se pot acorda sporuri si din veniturile proprii ale spitalelor. (…) Veniturile nete nu scad. Veniturile nete cresc. Pentru personalul TESA se mentin sporurile pe care le avem in ianuarie 2018”, a mai spus Pintea.

Ministrul a dat cateva exemple privind veniturile nete ale medicilor si asistentilor medicali.

“(…)Pot sa va dau si niste exemple concrete. Pe sume nete, veniturile nete. Inclusiv cu aceste sporuri pe care le aplicam. Medic primar intr-o unitate clinica pe medicina interna care beneficiaza de un spor de 15%. In decembrie 2017 avea 7.650 lei cu o medie a garzilor pe luna, in martie 2018 – 12.481 de lei. Cu spor. Un medic primar de anatomie patologica, (…) in decembrie 2017 avea 13.249 de lei, in martie 2018 – 12.891 de lei. Un asistent medical principal – unitati clinice medicina interna unde sporurile sunt cele mai mici – 15% – in decembrie 2017 – 3.111 lei , in martie 2018 – 3.919 lei. Un asistent medical principal terapie intensiva gradatia 5 acolo unde sporurile sunt mai mari – de la 4.619 lei in decembrie – ajunge in martie la 5.278 de lei”, a aratat Ministrul Sanatatii conform Agerpres.

Ea a mai spus ca la spitalele de “monospecialitate”, unde sporurile sunt foarte mari, acestea vor fi diminuate, dar nu vor scadea veniturile.

O scadere va fi inregistrata la asistentii medicali principali de anatomie patologica. Acestia aveau in luna decembrie 2017 venituri de 9.424 de lei, iar de la 1 martie vor primi 8.614 lei.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Introducere in Vaccinologie

Totodata, ministrul a anuntat ca a fost incheiat un Memorandum cu Ministerul Finantelor prin care va fi suplimentat numarul de posturi pentru medicina de familie pentru cei care au promovat examenul de rezidentiat.

Reamintim ca sindicalistii din sanatate au decis declansarea protestelor, nemultumiti de salarizarea personalului medical.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. soneriudoru says:

    Ăștia de la guvernare nu sunt sănătoși la cac.Ne omoară cu veniturile medicilor din spitale,care știm cu toții ce fac și cum se decurcă iar despre medicina de familie,de fapt baza sistemului sanitar din orice țară,inclusiv la noi,la care nu ne-au dat nimic nu se face nici o referire.Rușine,mare rușine

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: