Care sunt revendicarile sindicalistilor din Sanatate care declanseaza protestele

13/03/2018

Care sunt revendicarile sindicalistilor din Sanatate care declanseaza protestele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-sunt-revendicarile-sindicalistilor-din-sanatate-care-declanseaza-protestele/


Sindicalistii din sanatate au decis luni declansarea protestelor, nemultumiti de salarizarea personalului medical. Protestele vor  incepe cu patru zile de pichetari la Ministerele Muncii, Sanatatii si Finantelor, in 20, 22, 27 si 29 martie, iar in luna aprilie va fi organizat un miting cu peste 20.000 de participanti.

Viorel Husanu, presedintele SANITAS Bucuresti, a precizat ca in cadrul Consiliului National intrunit luni, 12 martie, au fost votate trei revendicari principale.

“In unanimitate, toti liderii din Consiliul National au votat urmatoarele revendicari: eliminarea pragului de 30% prevazut in articolul 25 din Legea salarizarii pentru sistemul de sanatate si respingerea in totalitate a anexei 10 privind sporurile, care practic reprezinta un ajutor social pentru unii, in niciun caz un regulament corect de sporuri. Solicitam aplicarea regulamentului de sporuri asa cum a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, cu sporuri intre 0-85%. A treia revendicare, poate cea mai importanta, este majorarea salariilor pentru toti salariatii din sanatate si asistenta sociala, altii decat asistentii si medicii, carora le-a crescut de la 1 martie 2018. Ei aveau asteptari de o crestere de 25%, asa cum prevedea Legea salarizarii, numai ca odata a cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat s-a anulat aceasta crestere. Vrem o crestere reala de 25% pentru toate aceste categorii”, a declarat Husanu, potrivit Agerpres.

In data de 7 martie, intr-o scrisoare deschisa transmisa parlamentarilor, Federatia SANITAS a atras atentia ca ignorarea solicitarilor sindicalistilor din sanatate nu face decat sa concentreze nemultumirile celor peste 100.000 de membri ai organizatiei si ar putea conduce la proteste sindicale generalizate.

Sindicalistii solicita public sustinerea amendamentelor depuse de organizatie in vederea modificarii OUG nr 91/2017 pentru completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

De asemenea, potrivit sursei mentionate, reprezentantii federatiei cer eliminarea discriminarii unor categorii profesionale din sanatate si asistenta sociala, “discriminare pe care parlamentarii au legiferat-o prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/ 2017”, dar si un mod corect si legal de relationare cu organizatiile sindicale.

Consiliul National SANITAS s-a intrunit luni, 12 martie, la solicitarea membrilor care au cerut sanctionarea drastica a tuturor decidentilor pentru atitudinea constant discriminatorie fata de angajatii din sanatate si asistenta sociala.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: