Dr. Mihai Craiu, despre hepatita misterioasa la copii: Panica si automedicatia sigur nu ajuta

26/04/2022
Dr. Mihai Craiu, despre hepatita misterioasa la copii: Panica si automedicatia sigur nu ajuta

Dr. Mihai Craiu, despre hepatita misterioasa la copii: Panica si automedicatia sigur nu ajuta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-craiu-despre-hepatita-misterioasa-la-copii-panica-si-automedicatia-sigur-nu-ajuta/

Ce stim despre hepatita misterioasa ce ar putea afecta grav copiii?

In primul rand stim sigur ca specialistii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Exista dovezi de infectie cu adenovirus, la unii dintre pacienti. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sanatosi doar o boala diareica, nu o hepatita fulminanta…Pare neobisnuit de sever acest tip de hepatita, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii) au avut nevoie de transplant hepatic, scrie pediatrul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, intr-o postare referitoare la cazurile de hepatita acuta severa care afecteaza tot mai multi copii din Europa.

“Jumatate din copii s-au vindecat deja. Dar exista si un deces…Evaluarea extrem de minutioasa facuta de autoritatile de sanatate britanice nu arata legaturi intre cazurile diagnosticate. Nu par sa existe focare de hepatita si nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologica in UK este mai buna decat in alte parti si astfel a aparut, in 5 aprilie 2022, acest semnal din Scotia…OMS nu recomanda evitarea calatoriilor in tarile unde au fost descrise cazuri”, scrie Dr. Mihai Craiu.

Ce putem face?

Potrivit pediatrului, sa ne spalam pe maini bine dupa ce frecventam locuri publice, sa spalam alimentele consumate crude (fructe, legume) si sa evitam supradozarea paracetamolului. Daca are o boala cu febra copilul nostru, ar fi bine sa dam EXACT doza de paracetamol indicata de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente in ficat sau poate produce leziuni grave in cazul intoxicatiilor accidentale. Pentru moment este util sa stim sa recunostem semnele de hepatita (greturi, varsaturi, icter, oboseala extrema, dureri de burta, diaree sau febra) si sa ne adresam spitalului pentru analize, cat mai rapid.
Panica si automedicatia sigur nu ajuta…

Ministerul Sanatatii a informat ca, in Romania, a fost detectat un caz de hepatita acuta severa de cauza necunoscuta la un copil.

Etichete: hepatita copii, hepatita misterioasa copii, hepatita acuta severa copii, supradozare paracetamol, dr mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: