Dr. Gindrovel Dumitra: Venitul brut al unui medic primar din sistemul public este mai mare decat intregul venit al unui cabinet de medicina de familie

23/01/2019

Dr. Gindrovel Dumitra: Venitul brut al unui medic primar din sistemul public este mai mare decat intregul venit al unui cabinet de medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-gindrovel-dumitra-venitul-brut-al-unui-medic-primar-din-sistemul-public-este-mai-mare-decat-intregul-venit-al-unui-cabinet-de-medicina-de-familie/

Marti, 22 ianuarie, la sediul Colegiului Medicilor din Romania, a avut loc o conferinta de presa pe tema asistentei medicale primare. Astfel, medicii de familie au atras atentia asupra subfinantarii si, mai ales, a inegalitatilor foarte mari ce s-au creat dupa majorarea salariilor din sectorul public.

“In cadrul acestei conferinte am incercat sa evidentiem care sunt dezavantajele crearii acestei discrepante uriase intre veniturile medicilor de familie si a altor categorii de personal care nu sunt salariati publici versus veniturile pe care Guvernul Romaniei le-a promovat incepand cu luna martie a anului 2018. Sunt foarte multe diferente in care venitul brut al unui medic primar din sistemul public este mai mare decat intregul venit al unui cabinet de medicina de familie din Romania. Din acest venit brut al cabinetului medicului de familie se platesc toate cheltuielile necesare de functionare: curent electric, incalzire, consumabile, contributii sociale, personalul angajat plus contributiile acestuia. Practic, aceasta discrepanta intre cele doua sisteme este atat de mare incat creeaza foarte multe inegalitati sociale. Atat din perspectiva Societatii Nationale a Medicilor de Familie cat si a Colegiului Medicilor aceasta situatie va determina in viitorul cel mai apropiat un dezinteres pentru specialitatea de medicina de familie. Din ce in ce mai multi medici vor migra, probabil in alte tari, lucru evidentiat si in cadrul conferintei”, a declarat pentru FormareMedicala dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Continut educational:

Toate aceste lucruri duc, cu siguranta, la migratia masiva a medicilor de familie. Stim deja ca la acest capitol, medicina de familie sta deja cel mai rau.

“O treime dintre cei care au plecat anul trecut din tara au fost medici de familie. Deci, medicii probabil ca vor parasi Romania si, mai mult decat atat, asistentele medicilor de familie se vor indrepta catre sistemul public. Acest fapt nu este de acceptat pentru ca se distrug echipe care sunt deja formate si sunt puse in pericol atat asistenta medicala primara in intregime cat mai ales programele de sanatate care se deruleaza la nivelul cabintelelor de medicina de familie si ma refer in special la cele de vaccinare”, a mai precizat medicul de familie Gindrovel Dumitra.

 

Autor: Adriana Pavel

8 Comentarii

 1. ana ion says:

  jud galati medic familie 45000 ron/luna -date oficiale
  dati un exemplu de medic din sistemul de stat care castiga lunar 45000ron

 2. adrian says:

  Ciurchea Vasile fostul presedinte al Casei Nationale de Sanatate a afirmat public ca asistenta medicala primara trebuie sa dispara, pentru ca populatia sa se adreseze catre zona exclusiv privata controlata de Big Farma.
  Big Farma a preluat prin retele proprii si a falimentat farmaciile independente, iar interesul este sa promoveze auto -medicatia si punerea in dependenta a Romanilor de medicamente – drugs.
  Uite ca domnul Ciuechea Vasile a a avut drerptate, si iincet si sigur, asistenta medicala primara este falimentata – prin subfinantarea cronica data de statul roman, iar disparitia este astfel garantata cel mult doi trei ani . Traiasca auto medicatia din Romania si profitul la Big Farma !!

 3. Ludwig says:

  … Aceste discrepante sunt create de cei care gestioneaza prost sistemul de sanatate care este creeat “malformat” …medicii de familie trebuie ascultati si cerintele lor realizate pentru ca ei cunosc cel mai bine cerintele si necesitatile pacientilor pentru realizarea unui system de sanatate efficient din toate punctele de vedere… medicii specialist s-au “privatizat”de mult … ei nu mai sunt de mult “bugetari”, ei pleaca din tara din mai multe motive , criteriul financiar fiind unul dintre ele ,nu cel mai important …faptul ca MS nu cunoaste sau nu vrea sa cunoasca realitatile din tara ii descalifica si fac imposibila reformarea sistemului …

 4. anton says:

  Sint contrariat sa vad ca nu e nici un comentariu desi e o chestiune f importanta Macar un comentariu , apoi sa ne punem problema de o actiune cu un scop Un scop elementar , care apartine normalitatii

 5. pall says:

  …si fata de veniturile oricarui cabinet ambulator, in orice specialitate !!!!
  Trebuie reevaluata valoarea punctului pentru medicina din ambulatoriu.

 6. Manoiu says:

  e foarte adevarat ; salariul meu net ca medic de familie angajat la un coleg este de 1200lei ron plus un bonus de 100lei.

 7. BALLOK says:

  Si inca ceva. Dim spitale vin acasa lehuze cu noi nascuti lCheltuieliile facturate pe 5 zile sint aproximatv3.800 Ron Deci suma cheltuita pentru 4 femei nascute( fara complicatii) este mai mare decit bugetul unui Cabinet medicak indivifual de medicina familie!!! Inteb vrea cineva in tara asta sa vada adevarul?

 8. Radu says:

  Medicina de familie a ajuns Cenusareasa sistemului sanitar.Depinde de noi și de guvernanți sa o transformam intr- o prințesă egală cu celelalte specialități Subfinantarea cronica a determinat exodul medicilor de familie spre Occident unde sunt remunerați la adevărata valoare cu venituri de 10000 euro/luna.Ce va aduce noul coca!?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: