Creditele EMC si obtinerea lor prin intermediul portalului FormareMedicala.ro

06/06/2011

Creditele EMC si obtinerea lor prin intermediul portalului FormareMedicala.ro

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/creditele-emc-si-obtinerea-lor-prin-intermediul-portalului-formaremedicala-ro/

Educatia medicala continua face referire la totalitatea activitatilor planificate de pregatire teoretica si practica desfasurate de medici in vederea dobandirii sau imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si atitudini profesionale. Scopul acesteia este cresterea calitatii actului medical si a nivelului de performanta in practica medicala. Raportandu-ne la natura profesiei medicale, putem afirma ca acest scop nu poate fi atins decat prin cresterea implicarii si a colaborarii dintre medicii de familie si medicii de alte specialitati.

Formele de educatie medicala continua cuprind atat formele de invatamant postuniversitar medical (inclusiv rezidentiatul, masteratul si doctoratul), formele de educatie permanenta, organizate de intitutii acreditate, cu rol educational, dar si manifestari si activitati cu caracter stiintific (congrese stiintifice fie nationale, fie internationale, simpozioane stiintifice, sesiuni si seminarii, publicarea de materiale stiintifice medicale).

Activitatile de EMC sunt cuantificate prin unitati de creditare, unitatea de creditare fiind ora de educatie medicala continua. Creditele EMC se acorda prin raportare la orele efective de activitate de EMC – pentru o ora efectiva se acorda un credit EMC, pentru o zi de activitate efectiva se acorda maximum 6 credite EMC. Evaluarea punctajului profesional al medicului se face periodic, la un interval de 5 ani.

De asemenea, conform Deciziei nr. 67 din 09/12/2005 (privind stabilirea sistemului de credite de educatie medicala continua) participarea la activitatile de EMC trebuie sa se axeze pe informatii din domeniul de specialitate. Se admite ca maximum o treime din punctajul minim sa fie reprezentata prin activitati educationale din alte domenii medicale decat specialitatea de baza.

Astfel, indiferent de tara in care se afla, pentru a putea continua sa profeseze, medicii trebuie sa obtina anual un anumit numar de credite EMC. Punctajul variaza in functie de fiecare stat, fiind stabilit de anumite institutii din domeniul medical. La noi in tara, institutia competenta este Colegiul Medicilor din Romania, care e responsabila de impunerea unor standarde si criterii de asigurare a calitatii actului profesional al cadrelor medicale. Numarul minim de credite EMC  pe care medicii din Romania trebuie sa il stranga este de 200, care pot fi cumulate in decursul a 5 ani (40 de credite EMC pe an).

Considerand ca educatia medicala continua este atat o necesitate, cat si o obligatie in practica medicala, portalul FormareMedicala.ro, primul instrument de invatare online lansat de SNMF si dedicat dezvoltarii profesionale a celor aproximativ 11.800 de medici de familie din tara, vine cu o propunere foarte atractiva pentru acestia: largirea continua a ariei competentelor profesionale, printr-o serie de lectii interactive, cu economie de resurse temporale si financiare.

Cu alte cuvinte, prin intermediul sectiunilor de cursuri EMC, stiri medicale si evenimente, portalul ofera medicilor un update periodic de informatii din domeniu, dar si posibilitatea obtinerii de credite EMC, care constituie de fapt, punctajul profesional al medicului. FormareMedicala.ro este instrumentul prin care formarea medicala de baza, continuata prin formarea  specializata, se prelungeste pe parcursul intregii vieti profesionale. Participarea la cursurile oferite de FormareMedicala.ro reprezinta, asadar, o investitie directa intr-o relatie complexa si in continua imbunatatire cu pacientii.

Prin intermediul sectiunii de cursuri, portalul FormareMedicala.ro pune la dispozitie medicilor de familie informatii de actualitate, accesul la acestea nefiind conditionat de achitarea unei taxe de participare sau de deplasari costisitoare.

Singurul lucru pe care medicul trebuie sa-l faca pentru a obtine credite EMC este sa intre pe www.formaremedicala.ro si sa isi creeze gratuit un cont, pe baza caruia va putea accesa cursurile disponibile. Prin crearea contului, medicul va primi un nume de utilizator si o parola, pe care le va folosi ulterior pentru a se putea inregistra si pentru a avea acces la cursuri. Creditele EMC pot fi obtinute in urma parcurgerii modulului de curs si a promovarii examenelor online existente la finalul fiecarui curs in parte.

In momentul acesta, pe FormareMedicala.ro sunt disponibile doua cursuri referitoare la bronhopneumopatia obstructiva cronica, concepute de formatori cu recunoastere nationala si experienta practica indelungata. Mai exact, primul curs, introducere in BPOC, ofera pe parcursul a 6 lectii informatii despre istoria si factorii de risc in declansarea si intretinerea acestei patologii. Absolventul cursului obtine 10 puncte recunoscute in programul EMC. Fiziopatologia si diagnosticul BPOC este tema celui de-al doilea curs. Format din 4 lectii, acesta prezinta medicilor de familie aspecte esentiale referitoare la modificarile patologice la nivel celular intalnite in cadrul acestei afectiuni. La finalul cursului, absolventul primeste 8 credite EMC. Aceste cursuri, ca si cel de-al treilea, Managementul pacientului cu BPOC, ce va fi pus la dispozitie in luna iunie pe FormareMedicala.ro, au drept obiective imbunatatirea calitatii actului medical si actualizarea permanenta a cunostintelor medicului de familie.

In final, preocuparea majora a medicului de familie, este, dincolo de obtinerea acestor credite, cresterea performantei profesionale. Aceasta trebuie sa fie o decizie personala si responsabil asumata a medicului de familie. Si tocmai pentru ca fiecare minut este vital in aceasta profesie, aceasta platforma de e-learning isi propune sa creeze cadrul optim de perfectionare profesionala continua a medicilor de familie, mizand pe flexibilitate si interactivitate.

16 Comentarii

 1. Camelia says:

  Numai pt medicii de familie este acest site??eu sunt medic pneumolog. Se poate sa îmi creez cont pt puncte emc???

 2. ANGHELEA ADINA says:

  Buna ziua, pentru medicii de familuie sau medicina generala se pot face toate cele 40 puncte/an din aceste cursuri on-line de EMC?
  Multumesc.
  O zi buna!

 3. prundeanusilviualexandru says:

  Buna ziua, cate cursuri online se pot efectua pe luna, pe acest site am observat doar un curs la 30 zile, dar sunt site-uri acreditate cmr care permit efectuarea cursurilor 24/7 bineinteles sunt mult mai putine fata de acest site

 4. NIKANDISH BIJAN says:

  buna ziua sunt medic generalist dar in cabinet folosesc numai produse de plante si cit mai naturiste.va rog spuneti daca mai exista si alte modalitate da a aduna aceste puncte va multumesc

 5. mIHAELA says:

  Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pot pulica o carte de educatie pentru sanatate la orice editura, si daca pot adauga astfel la puntajul EMC aceasta publicatie?

 6. Valentin Curoșu says:

  Bună ziua!
  Într-un loc răspudeți că aceste lecții sunt rezervate numai medicilor de familie (02.11.2016), în altul (13.01.2016) că nu doar lor și mai precizați undeva că sunt lecții pentru toți posesorii de parafe. Punctual, sunt medic specialist pensionar și aș vrea să știu dacă aceste diplome mi-ar folosi pentru reacreditarea anuală.

 7. Sencovici Andrei says:

  as dori sa fiu informat despre cursurile creditate on line, daca este posibil.Va multumesc

 8. Radulescu Cristina says:

  Aceste cursuri sunt dedicate doar medicilor generalisti? eu sunt medic stomatolog si as dori sa urmez astfel de cursuri online

 9. ioana says:

  Buna ziua! sunt studenta la facultatea de medicina anul IV, specilizare asistenta medicala generala, as vrea sa stiu cum se acorda aceste credite si pentru ce sunt necesare, spre exemplu 14 ore ar fi echivalentul la cate credite?

 10. Monica Popescu says:

  Buna ziua.Acest tip de pregatire este adresat doar medicilor de familie? Eu sunt medic specialist si as dori sa efectuez cursuri creditate on line dar nu stiu daca acestea sunt acceptate de colegiu.Daca nu,unde m-as putea adresa?
  Va multumesc!

  • FormareMedicala.ro says:

   Buna ziua,

   Puteti sa urmati cursurile si sa primiti puncte EMC chiar daca nu sunteti medic de familie!

 11. Manea Ciprian says:

  Buna ziua. Acest tip de pregatire este destinat doar medicilor? Eu sunt Inginer medical (Facultate si Master in domeniul Ingineriei Medicale, Politehnica din Bucuresti), iar in momentul de fata urmez un Doctorat in domeniul implanturilor dentare. Intrebarea este daca in aceste conditii eu pot sau nu sa urmez acest tip de pregatire. Va multmesc!

  • FormareMedicala says:

   Buna ziua,

   pentru a va inscrie la studiu trebuie sa aveti parafa de medic, deci trebuie sa fiti medic.

   Va multumim!

 12. DAVID DUMITRU says:

  Aceste credite EMC sunt si pentru studentii de la MEDICINA GENERALA sau numai pentru medici ,medici rezidenti ?
  Multumesc .
  O seara buna !

  • FormareMedicala.ro says:

   Educatia Medicala Continua este forma de pregatire prin care medicii raman la curent cu ultimile noutati in domeniu. Aceasta forma de instruire este impusa dupa terminarea rezidentiatului. Studiul in cadrul facultatii si rezidentiatul sunt in sine forme de pregatire.
   Cursurile sunt accesibile rezidentilor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: