CNAS: Reglementari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolare

03/08/2020

CNAS: Reglementari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-reglementari-privind-acordarea-certificatelor-de-concediu-medical-pentru-carantina-si-izolare/

Proiectul de Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS, prin care vor fi modificate si completate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a fost postat in transparenta decizionala, incepand cu data de 31 iulie 2020.

Potrivit CNAS, proiectul prevede ca persoanelor pentru s-a instituit masura carantinei sau izolarii pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical in aceasta perioada, acestea li se pot acorda conform reglementarilor prevazute in OUG 158/2005, coroborate cu cele prevazute la art. 20, alin.(1), din Legea 136/2020, in vigoare incepand cu data de 21 iulie 2020, care precizeaza ca „pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.”

Astfel, pentru persoanele aflate in carantina, indiferent de locul in care aceasta a fost instituita, cat si pentru persoanele pentru care s-a impus masura izolarii, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de directiile de sanatate publica in care sunt mentionate si perioadele pentru care au fost instituite masurile de carantina sau izolare.

“Incepand cu data de 21 iulie 2020, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurata pentru care a fost instituita masura izolarii intr-o unitate sanitara beneficiaza de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internarii sau pe o perioada stabilita de acesta.”, se precizeza intr-un comunicat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit sursei citate, in situatia in care, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, starea de sanatate a persoanei nu permite reluarea activitatii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune, pe durata recomandata in scrisoarea medicala eliberata de medicul curant din spital.

Continut educational:

De asemenea, in situatia in care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada in care persoana asigurata este izolata la domiciliu sau la locatia declarata de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeasi afectiune se acorda de medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin intermediul consultatiilor medicale la distanta. In aceasta situatie, certificatul de concediu medical se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la aceasta data.

“Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit masura carantinei, in conditiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicii de familie, dupa ultima zi a incetarii perioadei de carantina, pe durata stabilita prin documentul eliberat de directia de sanatate publica, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei de carantina. Daca perioada de carantina depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale pentru acordarea concediului medical.”, mai transmite CNAS.

Etichete: concedii medicale, certificat concediu medical carantina izolare, eliberare certificat medical, cnas

Autor: Adriana Pavel

8 Comentarii

 1. Jar says:

  Bună ziua. Va rog să-mi spuneți cum se plateste concediul medical pentru carantină. Sută la sută sau 75%.multumesc

 2. Baloga says:

  Buna ziua,daca sunt inizolare pozitiv covid dar nu am fost nici o zi in spital,fara simptome cine imi da concediul medicaldupa 14 zile?

 3. Anton says:

  Toata polologhia asta pentru care am pierdut timp pretios citind-o este numai un proiect de ordin?
  Ce ne intereseaza pe noi proiectele, nu suntem zi de zi agresati cu tot felul de tampenii legislative.
  Ajungem sa nu mai intelegem absolut, dar absolut nimic din toata aceasta dementa.

 4. medic says:

  Intrebati un contabil.
  Noi suntem medici.

 5. Veturia Enache says:

  buna ziua, rog pentru cei cu covid pozitiv pe ce cod le dam concediu?

 6. Anca Bursuc says:

  Buna ziua ! In ceea ce privește reintrarea in colectivitate/ câmpul muncii mai este necesară eliberarea vreunui aviz medical sau pacienții se întorc pur și simplu după ce se termina perioada de izolare recomandata ( ma refer la persoanele diagnosticate cu diverse forme de infecție sars-CoV -2)?

 7. Diana says:

  Cate zile are voie , medicul de familie , sa dea CM pe cod 064 sau 994 – COVID 19

 8. Angelica Gabrean says:

  Bună dimineata. Va rog să-mi spuneți cum se calculeaza concediul medical și ce suma se retine din el. Precizez ca lucrez in domeniul construcțiilor. Mulțumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

INSP: Actualizarea definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19)

Cate paturi ATI pentru copiii cu Covid-19 sunt disponibile in Romania

Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

O companie din Coreea de Sud vrea sa testeze in Romania un tratament impotriva Covid-19