CNAS: Reglementari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolare

03/08/2020
CNAS: Reglementari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolare

CNAS: Reglementari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-reglementari-privind-acordarea-certificatelor-de-concediu-medical-pentru-carantina-si-izolare/

Proiectul de Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS, prin care vor fi modificate si completate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a fost postat in transparenta decizionala, incepand cu data de 31 iulie 2020.

Potrivit CNAS, proiectul prevede ca persoanelor pentru s-a instituit masura carantinei sau izolarii pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical in aceasta perioada, acestea li se pot acorda conform reglementarilor prevazute in OUG 158/2005, coroborate cu cele prevazute la art. 20, alin.(1), din Legea 136/2020, in vigoare incepand cu data de 21 iulie 2020, care precizeaza ca „pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.”

Astfel, pentru persoanele aflate in carantina, indiferent de locul in care aceasta a fost instituita, cat si pentru persoanele pentru care s-a impus masura izolarii, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de directiile de sanatate publica in care sunt mentionate si perioadele pentru care au fost instituite masurile de carantina sau izolare.

“Incepand cu data de 21 iulie 2020, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurata pentru care a fost instituita masura izolarii intr-o unitate sanitara beneficiaza de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internarii sau pe o perioada stabilita de acesta.”, se precizeza intr-un comunicat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit sursei citate, in situatia in care, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, starea de sanatate a persoanei nu permite reluarea activitatii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune, pe durata recomandata in scrisoarea medicala eliberata de medicul curant din spital.

Continut educational:

De asemenea, in situatia in care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada in care persoana asigurata este izolata la domiciliu sau la locatia declarata de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeasi afectiune se acorda de medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin intermediul consultatiilor medicale la distanta. In aceasta situatie, certificatul de concediu medical se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la aceasta data.

“Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit masura carantinei, in conditiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicii de familie, dupa ultima zi a incetarii perioadei de carantina, pe durata stabilita prin documentul eliberat de directia de sanatate publica, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei de carantina. Daca perioada de carantina depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale pentru acordarea concediului medical.”, mai transmite CNAS.

Etichete: concedii medicale, certificat concediu medical carantina izolare, eliberare certificat medical, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

16 Comentarii

 1. Sandu Z. says:

  Ce procent se plătește c.m pentru izolare la domiciliu. Va multumesc!

 2. Bogdan Aurelia says:

  Sunt in izolare dupa o testare iesita pozitiv. Pot beneficia de concediu si indemnizatie 100 % in cazul cand lucrez si cotizez la asigurari doar de trei luni de zile ?

 3. cetatean says:

  Cat de tâmpiți,cică întrebați un contabil.medicii de familie trebuie sa cunoască tot.habar nu au. Bine ca ii plătim gras.Cjm au ajuns medici. Ei tb. Sa cunoască toată procedura.

 4. Calistru Lucica MARGARETA says:

  Buna ziua, am simptome Covid,am fost testată. În asteptarea rezultatelor dr de familie pentru zilele astea poate elibera CM ? Mi-a zis ca nu poate elibera , trebuie sa astepte răspunsul DSP.
  Dar zilele astea rămân descoperite?

 5. BARAGAN VIORICA says:

  Buna ziua ! In ceea ce privește reintrarea in colectivitate/ câmpul muncii mai este necesară eliberarea vreunui aviz medical sau contactii directi (izolati la domiciliu ) daca nu au avut nici un fel de simptom , se întorc pur și simplu după ce se termina perioada de izolare recomandata ( ma refer la persoanele contact direct cu persoana diagnosticata cu diverse forme de infecție sars-CoV -2)?

 6. Rodica Mladescu says:

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cine deconteaza concediul medical, cod indemnizatie 05, cod diagnostic 64. Angajatorul care este institutie publica, sau se recupereaza de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate? Conform OUG nr.126/2020, art.II, doar certificatele medicale pentru carantina sau izolare sunt decontate de catre institutia publica.

 7. vasile says:

  buna ziua…sunt pozitiva covid,asimptomatica,cu internare in ultima
  zi de izolare….problema este ca medicul de familie nu vrea sa imi elibereze concediu medical de cand am fost in izolare iar medicul curant a dat concediu doar pe perioada care am fost internata,perioada de cand am fost izolata si pana cand am fost internata fiind descoperita,,,,ce ar fi de facut???

 8. Geo says:

  Bună ziua, fiind asimptomatica nu am fost preluata de 112 din cauza lipsei de locuri din spitale iar medicul de familie refuza sa sa elibereze concediu medical, cum pot proceda in cazul acesta?

 9. Jar says:

  Bună ziua. Va rog să-mi spuneți cum se plateste concediul medical pentru carantină. Sută la sută sau 75%.multumesc

 10. Baloga says:

  Buna ziua,daca sunt inizolare pozitiv covid dar nu am fost nici o zi in spital,fara simptome cine imi da concediul medicaldupa 14 zile?

 11. Anton says:

  Toata polologhia asta pentru care am pierdut timp pretios citind-o este numai un proiect de ordin?
  Ce ne intereseaza pe noi proiectele, nu suntem zi de zi agresati cu tot felul de tampenii legislative.
  Ajungem sa nu mai intelegem absolut, dar absolut nimic din toata aceasta dementa.

 12. medic says:

  Intrebati un contabil.
  Noi suntem medici.

 13. Veturia Enache says:

  buna ziua, rog pentru cei cu covid pozitiv pe ce cod le dam concediu?

 14. Anca Bursuc says:

  Buna ziua ! In ceea ce privește reintrarea in colectivitate/ câmpul muncii mai este necesară eliberarea vreunui aviz medical sau pacienții se întorc pur și simplu după ce se termina perioada de izolare recomandata ( ma refer la persoanele diagnosticate cu diverse forme de infecție sars-CoV -2)?

 15. Diana says:

  Cate zile are voie , medicul de familie , sa dea CM pe cod 064 sau 994 – COVID 19

 16. Angelica Gabrean says:

  Bună dimineata. Va rog să-mi spuneți cum se calculeaza concediul medical și ce suma se retine din el. Precizez ca lucrez in domeniul construcțiilor. Mulțumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: