Campanie de informare – depistarea precoce a simptomelor autismului

25/01/2017
Campanie de informare – depistarea precoce a simptomelor autismului

Campanie de informare – depistarea precoce a simptomelor autismului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-informare-depistarea-precoce-a-autismului/

AUTISM

Incepand cu luna ianuarie, Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia Autism, Terapie, Sport si Arte Arges, da startul Campaniei de informare adresata medicilor de familie din Bucuresti, Suceava si Arges privind depistarea precoce a simptomelor autismului.

Initiativa celor doua asociatii se adreseaza medicilor de familie din Bucuresti, Suceava si Arges si isi propune, prin campanii de informare on-line si intalniri directe, sa creasca gradul de constientizare in randul acestora cu privire la necesitatea aplicarii screeningului pentru autism, la varstele recomandate. Astfel, pana la finalul campaniei, 2000 de medici de familie si pediatri vor fi informati prin intermediul campaniei online, cat si prin vizitele in cabinetele proprii a 750 de medici, de catre voluntarii celor doua Asociatii.  
 
Campania se bucura de sustinerea si implicarea partenerului Societatea Nationala de Medicina Familiei, care va informa online medicii de familie din cele 3 judete si va facilita vizitele in cabinetele medicale. SNMF prin scriosoarea atasata recomanda medicilor sprijirea acestui demers.   
 
Intalnirile directe cu cei 750 de medici in cabinetele proprii vor avea loc cu sprijinul a 13 voluntari, studenti ai Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, din cadrul Universitatii Spiru Haret Bucuresti.
 
Scopul principal al campaniei este reprezentat de informarea medicilor de familie din cele trei judete, privind importanta si necesitatea aplicarii chestionarului de screening la copiii cu varste mici,  in vederea depistarii semnelor autismului sau altor intarzieri in dezvoltare, facilitand astfel diagnosticarea precoce, conditie esentiala a recuperarii copilului cu TSA.
 
Chestionarul de screening a fost elaborat in cadrul Programului National de Sanatate Mintala prin HG Nr. 400 din 13 mai 2014. Normele metodologice publicate de Ministerul Sanatatii privind aplicarea Legii autismului nr. 151 din 2010, fac referire la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
 
Programul National de Identificare Precoce a Tulburarii de Spectru Autist si Tulburari Asociate incurajeaza parintii, care au copii cu varsta intre 1 si 3 ani, sa solicite aplicarea screening-ului in cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 si 36 de luni. Chestionarul de screening permite identificarea primelor simptome ale unei tulburari de spectru autist, menite sa indrume parintele catre un specialist.
 
Acest formular de screening se aplica gratuit de catre medicul de familie, dureaza intre 5 si 10 minute si poate ajuta parintele sa-si dea seama foarte devreme daca copilul poate sa dezvolte acest tip de intarziere sau a dezvoltat deja. Daca se obtine un scor peste 10, ce indica semne ingrijoratoare de Tulburare de Spectru Autist, medicul de familie directioneaza copilul catre medicul psihiatru-pediatru, singurul in masura sa puna diagnosticul. Ulterior etapei diagnosticarii, copiii pot gasi sprijin prin includerea in serviciile terapeutice din cadrul Asociatiei Help Autism.
 
Brosura “Pot fi ca tine! Descopera-mi lumea!”, elaborata in cadrul campaniei, va fi pusa la dispozitia medicilor de familie si a pacientilor in mod gratuit. Aceasta reprezinta un instrument suport atat pentru medici cat si pentru parinti, oferind informatii complete privind sfera tulburarilor de spectru autist,  incepand de la semne si diagnostic, screening, terapie, recuperare si pana la integrare in gradinite si scoli de masa.
 
Rezultatele acestei campanii, inregistrate atat in urma discutiei cu medicii in cabinetele proprii precum si dupa completarea de catre acestia a unui chestionar privind gradul de absorbtie a formularului de screening, vor fi sintetizate intr-o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, ce va contine principalele concluzii si recomandari pentru o imbunatatire continua a procesului diagnosticarii precoce a copiilor cu autism.
 
Campania se desfasoara in cadrul proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro. Mai multe informatii despre proiect, va rugam sa gasiti in pliantul atasat.
 
Detalii despre campanie pot fi furnizate de doamna Olivia Birdici, responsabil Campanie de informare si constientizare adresata medicilor de familie din Bucuresti, Suceava si Arges, Asistent manager proiect “Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”

Asociatia Help Autism
Str. Episcop Chesarie, nr. 6, Sect. 4, Bucuresti
Mobil: 0741 088 936 / 0371.184.067
e-mail: olivia.birdici@helpautism.ro / contact@helpautism.ro
www.helpautism.ro
www.1leupezi.ro
www.autismconnect.ro

Scrisoarea de recomandare poate fi descarcata AICI.

Brosura campaniei poate fi descarcata AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: