Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt de pacienti care cer retete pentru pastile de iod

10/08/2022
Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt de pacienti care cer retete pentru pastile de iod

Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt de pacienti care cer retete pentru pastile de iod

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cabinetele-medicilor-de-familie-luate-cu-asalt-de-pacienti-care-cer-retete-pentru-pastile-de-iod/

Cabinetele medicilor de familie din Arad au fost luate cu asalt de pacientii care cer retete pentru eliberarea pastilelor de iod.

Potrivit conducerii Societatii Medicilor de Familie (SMF) Arad, mai multi medici de familie s-au plans ca nu isi mai pot desfasura adecvat activitatea din cauza numarului mare de persoane care vin pentru aceste retete sau dau telefoane pentru a se interesa de ele.

“Este o nebunie declansata in mod gratuit de niste declaratii venite de la Ministerul Sanatatii, desi nu exista niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiatii. Eu in prima zi dupa declaratii am avut aproape 20 de pacienti la usa care au venit pentru retete ca sa ridice tabletele cu iod din farmacie. Cel mai simpatic lucru este ca jumatate dintre ei sunt persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu sunt beneficiari ai acestor pastile, pentru ca dupa varsta de 40 de ani ele nu trebuie luate. Totusi, ei vin sa ceara lamuriri si spun ca e dreptul lor sa primeasca, iar noi pierdem mult timp sa le explicam ca doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a declarat Adrian Darabantiu, presedintele SMF Arad, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, multi medici de familie din judet ‘s-au revoltat din cauza situatiei create’.

“Va dati seama ca pe langa pacientii care ma suna si pe numarul privat sa se intereseze de pastilele de iod, ma suna si medicii de familie sa se planga ca sunt luati cu asalt sau bombardati cu telefoane. Pe grupul de WhatsApp pe care suntem inregistrati medicii de familie din judet doar despre problema asta se discuta. Facem apel la oameni sa inteleaga ca nu exista niciun motiv de isterie si ii rugam sa inteleaga ca prioritatea noastra este sa ne ingrijim pacientii care vin la noi in mod programat. Este aproape imposibil sa primim zeci de pacienti pe zi pentru aceste retete, care nu sunt o urgenta, in conditiile in care avem pacienti programati cu boli reale”, a mai precizat presedintele SMF Arad, potrivit sursei citate.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a fost criticat in urma ultimele declaratii pe care le-a facut privind distribuirea pastilelor de iod. USR sustine ca acesta induce panica generala si decredibilizeaza sistemul de sanatate din Romania.

Ministrul Alexandru Rafila seamana panica in randul romanilor si decredibilizeaza intregul sistem de sanatate cu ultimele declaratii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu in ultimul rand, ministrul Sanatatii ingreuneaza sau chiar blocheaza activitatea medicilor de familie si accentueaza riscurile pentru pacientii cu probleme curente de sanatate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de asteptare pana vor beneficia de consultatie”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al USR.

Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii din Romania. Distribuirea acestora se face in scopul administrarii la populatia de pana in 40 de ani NUMAI in caz de expunere dupa un incident nuclear. Este contraindicata administrarea preventiva a comprimatelor

Etichete: pastile de iod, iodura de potasiu, retete pastile de iod,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: