Rafila, acuzat ca induce panica: Ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent

09/08/2022
Rafila, acuzat ca induce panica: Ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent

Rafila, acuzat ca induce panica: Ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-acuzat-ca-induce-panica-ne-suna-bunicii-si-parintii-speriati-ca-trebuie-sa-ia-iod-urgent/

“Ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent.” Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, este criticat in urma ultimele declaratii pe care le-a facut privind distribuirea pastilelor de iod. USR sustine ca acesta induce panica generala si decredibilizeaza sistemul de sanatate din Romania.

“Ministrul Alexandru Rafila seamana panica in randul romanilor si decredibilizeaza intregul sistem de sanatate cu ultimele declaratii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu in ultimul rand, ministrul Sanatatii ingreuneaza sau chiar blocheaza activitatea medicilor de familie si accentueaza riscurile pentru pacientii cu probleme curente de sanatate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de asteptare pana vor beneficia de consultatie”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al USR.

Printre altele, deputatul Adrian Wiener acuza lipsa discutiilor prealabile cu medicii.

Asa arata decredibilizarea sistemului de sanatate din Romania. Sa cumperi in primavara 30 de milioane de pastile de iod, sa o dai pana in vara din colt in bara, iar intr-o zi de luni sa dai alerta ca «romanii sa se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua reteta». Fara discutii prealabile cu medicii, fara campanii de informare. Bravo, domule ministru! Sper doar ca oamenii nu isi vor administra pastilele imediat dupa ce intra in posesia lor. La o mai buna comunicare din partea Ministerului am renuntat sa mai sper”, declara deputatul USR Adrian Wiener, vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.

Si deputatul Diana Stoica, secretar al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, spune ca “ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent”.

Ministrul Rafila a iesit cu o declaratie foarte neinspirata, inducand panica generala. In fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie, cand s-a publicat ordinul privind distributia comprimatelor de iodura de potasiu, dar nu prea i-a iesit campania de comunicare si nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevazuta in ordin. Asa ca, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, dupa punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un branci discret, care, la acest moment, pare ca a fost dat din varful casei scarilor: ne suna bunicii si parintii speriati ca trebuie sa ia iod urgent, ne scriu prietenii ca s-a intamplat ceva, se discuta ca sigur stie ministrul ceva”, declara Diana Stoica, deputat USR si secretar al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.

Potrivit comunicatului de presa, USR ii atrage atentia ministrului Alexandru Rafila ca are rolul de a asigura buna functionare a sistemului de sanatate si ca in niciun caz nu trebuie sa ingreuneze activitatea medicilor de familie si, implicit, viata bolnavilor care au nevoie de consultatii.

“In acest sens, ministrul Sanatatii trebuie sa fie receptiv la avertismentele medicilor de familie, care au aratat ca recomandarea privind prezentarea imediata pentru ridicarea prescriptiei cu iodura de potasiu nu va face decat sa creasca de la cateva zile pana la cateva saptamani timpul in care pacientii cu probleme curente de sanatate vor obtine o consultatie la medicul de familie.”, mai transmite USR.

Etichete: pastile de iod, distributie iod, iod medicii de familie, rafila, USR

 

autor

Autor: Adriana Pavel

5 Comentarii

 1. Cristina Dorojan says:

  Întrebați ministrul si colegii din spitale!
  Noi, MF-istii, am fost la cabinet in fiecare zi, iar de muncit am muncit permenent, inclusiv in timpul liber….

 2. Pall vera says:

  Mesajul dlui Rafila a fost foarte clar. Este printre cei mai echilibrați ministrii. Nu mai exagerați cu panica. Exista printre noi persoane care întra în panica pentru orice !
  Și mass media are o mare contribuție în declanșarea panicii, pe orice tema.

 3. Tann Costin says:

  Sunteți cam penibili. Deși a avut o exprimare nefericita, Rafila a lăsat sa se înțeleagă clar ca doar adulții tineri (în general pana în vârstă de 40 ani) au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian în urma unei eventuale expuneri radioactive. Si-atunci de ce va suna părinții și bunicii, disperați, ca doar n-or avea <40 ani?!
  Spuneți ca medicii de familie vor fi asaltați și bolnavii nu vor avea acces la îngrijiri? Dar unde ați fost în 2020-2021, când spitalele, exceptând cele COVID, au fost goale, iar consultațiile în ambulatoriu se făceau "pe geam" sau la telefon? Știți câți au murit pentru ca n-au avut acces la îngrijiri? V-a spus tot Rafila : aproape 1 milion de suflete. Adică cea mai mare mortalitate înregistrată în România după război… Răspunde cineva? După mine, ar trebui…
  Nu vreau sa-i iau apărarea lui Rafila. Se pare însă că e bun când asigura dotarea a cca 3000 de cabinete de medicina de familie, dar decredibilizează când vă aduce aminte, e drept, putin panicard, de necesitatea administrării, in anumite condiții, a acestor pastile.
  Penibili, e puțin spus…

 4. Badica Liviu says:

  Da, am vazut si eu, ieri, pe FB mesajul disperat al unei colege, medic de familie, care spunea ca efectiv nu are timp de consultatii daramite de distribuirea iodului.
  In ultimile 2 ( doua ) zile avea vreo 8 postari pe FB in acest sens…

 5. Moraru says:

  Pentru cei care înțeleg mesajul d lui ministru e logic

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: