Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii

09/08/2022
Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii

Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pastilele-de-iod-se-elibereaza-in-peste-2-500-de-farmacii/

Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii din Romania. Distribuirea acestora se face in scopul administrarii la populatia de pana in 40 de ani NUMAI in caz de expunere dupa un incident nuclear. Este contraindicata administrarea preventiva a comprimatelor, precizeaza Ministerul Sanatatii.

“Inca de la inceputul conflictului din Ucraina, Ministerul Sanatatii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod si a initiat o campanie de informare a populatiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distributia catre populatie se face in mod gratuit pe baza prescriptiei eliberata de catre medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementeaza activitatea este in vigoare inca din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se elibereaza in peste 2.500 de farmacii, lista acestora regasindu-se pe site-ul Ministerului Sanatatii”, mai trasmite MS.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat, luni, ca distributia pastilelor este perfect functionala.

Distributia pastilelor de iodura de potasiu este perfect functionala. Indemn pe toata lumea, toate persoanele cu varsta pana la 40 de ani sa se prezinte cat mai repede la medicul de familie de la care trebuie sa primeasca prescriptia si avem 2.500 de farmacii in toata tara, listele se regasesc la Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica, de unde isi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect functional.”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a transmis un comunicat in care a precizat ca la programarile pentru consultatii “au prioritate urgentele medico-chirurgicale”.

Avand in vedere anuntul ministrului Sanatatii cu privire la prezentarea imediata a persoanelor eligibile cu varsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescriptiei cu iodura de potasiu, aducem la cunostinta pacientilor cu probleme de sanatate curente ca este posibil sa astepte cateva zile sau saptamani pana vor putea obtine o programare pentru o consultatie la medicul de familie.

Au prioritate urgentele medico-chirurgicale si, conform indicatiilor ministrului Sanatatii de astazi, persoanele sanatoase cu varsta sub 40 de ani care doresc reteta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afisata pe siteul ministerului.
Atentionam ca retetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesara prezenta fizica la cabinet.

Semnalam ca si Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS functioneaza cu intreruperi de astazi dimineata, astfel incat pot sa apara intarzieri si pentru consultatiile programate.

Ne cerem scuze pacientilor nostri pentru situatia in care am fost pusi din nou de ministrul Sanatatii.”, scrie in comunicatul FNPMF.

Mai multe informatii despre pastilele de iodura de potasiu precum si lista farmaciilor de unde se elibereaza, AICI.

Etichete: pastile de iod, iodura de potasiu, farmacii eliberare pastile de iod, reteta pastile de iod

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: