Ancheta privind achizitiile din pandemiei | ONAC: Procedurile au fost transparente si conforme

08/03/2023
Ancheta privind achizitiile din pandemiei | ONAC: Procedurile au fost transparente si conforme

Ancheta privind achizitiile din pandemiei | ONAC: Procedurile au fost transparente si conforme

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ancheta-privind-achizitiile-din-pandemiei-onac-procedurile-au-fost-transparente-si-conforme/

Presedintele – director general al Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), Mariana Constantinescu, a afirmat, la audierea in Comisia parlamentara de ancheta privind achizitiile publice din sectorul sanitar in timpul starilor de urgenta si de alerta, ca ONAC a organizat, in perioada pandemiei, peste 140 de proceduri de achizitie de produse medicale, echipamente si consumabile.

Dintre acestea, 53 de proceduri au fost anulate din lipsa de oferte sau oferte neconforme, directorul ONAC mentionand ca toate procedurile de negociere fara publicare au fost transparente si conforme cu prevederile legale.

“ONAC a elaborat documentatiile de atribuire si a invitat la negociere toti operatorii economici identificati in acea perioada in Romania care furnizau produse medicale, adica echipamente si consumabile. Este adevarat ca, in prima etapa, ONAC a anulat doua proceduri pentru ca nu au existat oferte de la niciun operator economic. Cantitatile erau foarte mari si atunci s-a apelat la MAE, care, prin ambasade, a incercat sa ne sprijine sa identificam potentiali producatori si furnizori de ceea ce avea Romania nevoie la acea data. Astfel, s-au identificat in Coreea combinezoane, in Elvetia – producatori de ventilatoare, in Serbia – un furnizor de combinezoane. Am incercat sa cumparam de unde am gasit produsele de care aveam nevoie si care au fost verificate de catre specialistii din DSU si Ministerul Sanatatii, ele fiind conforme”, a explicat Constantinescu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca toate procedurile de negociere fara publicare au fost transparente, ONAC publicand in catalogul electronic SEAP anuntul de participare si toata documentatia si pe site-ul ONAC.

“Am organizat peste 140 de proceduri de achizitie, din care 53 de proceduri au fost anulate din lipsa de oferte sau ca s-au depus oferte neconforme. Toate acordurile cadru incheiate de catre ONAC au fost puse la dispozitia ISU in vederea incheierii contractelor subsecvente. Acordul cadru este doar o intelegere intre autoritatea publica si operatorii economici care au putut furniza in perioada pandemiei produse si consumabile medicale”, a mai spus Constantinescu.

Totodata, ea a aratat ca din mai 2020 au fost controale de la Curtea de Conturi, au fost elaborate rapoarte de audit, care au identificat si anumite probleme, care s-au finalizat cu anumite recomandari.

“Tot ceea ce functionarii publici din cadrul ONAC au facut este conform prevederilor legale”, a adaugat Constantinescu.

Sefa ONAC a mentionat ca toate consumabilele – seringi, pansamente, truse de perfuzie, de transfuzie – sunt importate din tarile asiatice, iar “daca Romania nu va face ceva sa stimuleze productia interna, ajunge in aceeasi situatie si in urmatoarea pandemie”.

La intrebarile membrilor comisiei de ancheta, Mariana Constantinescu a precizat ca ONAC a organizat doar procesul de negociere cu operatorii economici si nu a avut nicio atributie in evaluarea conformitatii produselor.

De asemenea, membrii comisiei au audiat-o si pe Carmen Comandasu, sef-serviciu in cadrul Ministerului Sanatatii, care a precizat ca nicio institutie publica, nici DSU, nu a solicitat vreodata Ministerului Sanatatii sa faca achizitii pentru acestea.

Potrivit sursei citate, membrii comisiei parlamentare de ancheta il asteptau, marti, la audieri si pe seful DSU, Raed Arafat, dar acesta a declinat invitatia, transmitand comisiei ca va raspunde in scris la intrebarile adresate.

Etichete: achizitii pandemie, achizitii domeniul sanitas, achizitii materiale sanitare, ONAC, pandemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: