Raportul Curtii de Conturi privind achizitiile din sectorul public sanitar in perioada pandemiei

01/03/2023
Raportul Curtii de Conturi privind achizitiile din sectorul public sanitar in perioada pandemiei

Raportul Curtii de Conturi privind achizitiile din sectorul public sanitar in perioada pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raportul-curtii-de-conturi-privind-achizitiile-din-sectorul-sanitar-in-perioada-pandemiei/

Comisia de ancheta privind achizitiile publice efectuate in sectorul sanitar in perioada pandemiei l-a audiat pe presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, care a prezentat raportul institutiei pe care o conduce.

El a subliniat ca perioada starilor de urgenta si de alerta a fost una dificila pentru toti factorii implicati, iar ceea ce astazi pare cunoscut si firesc in urma cu trei ani reprezenta o provocare careia nimeni nu stia cum sa-i faca fata.

“Din verificarea documentatiilor de atribuire au rezultat nereguli in aplicarea prevederilor Legii achizitiilor publice. Astfel, autoritatea contractanta nu a aplicat un tratament unitar tuturor operatorilor economici care au participat la procedurile de atribuire in perioada starii de urgenta si nu au fost respectate in toate cazurile principiile unui tratament egal si nediscriminatoriu. Au fost identificate cazuri in care autoritatea contractanta a incheiat acorduri-cadru pentru o cantitate de produse mai mare decat cea prevazuta in OUG nr 11/2020”, a explicat Mihai Busuioc, potrivit Agerpres.

El a precizat ca prima sesizare priveste Compania Unifarm SA pentru faptul ca a contractat achizitii de echipamente, respectiv materiale sanitare specifice fara ca acestea sa fie cuprinse in bugetul de venituri de cheltuieli sau fara a avea aprobarea Consiliului de Administratie, precum si pentru alte fapte considerate ca fiind abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat fiind de 319.807.361 lei, organul de urmarire penala sesizat fiind DNA.

O a doua sesizare a fost impotriva Ministerului Sanatatii pentru nereguli in ceea ce priveste modul de desfasurare a operatiunilor incheiate ca urmare a HG nr 334/2020 pentru suplimentarea bugetului institutiei din fondul de rezerva bugetar prevazut pe anul 2020 in vederea acordarii de catre Romania a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.

“La fel, faptele sunt de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat este de 2.875.160 de lei. Organul de cercetare penala sesizat este Departamentul national de lupta impotriva coruptiei”, a adaugat presedintele Curtii de Conturi, potrivit sursei citate.

A treia sesizare a fost facuta tot la DNA, impotriva Oficiului National pentru Achizitii Centralizate, aici fiind identificate deficiente in ceea ce priveste procedura de achizitie publica pentru asigurarea stocurilor de urgenta medicala, fapta fiind abuz in serviciu.

Aceste sesizari au fost urmate de altele, in anul 2021, cu referire la Ministerul Sanatatii si Unifarm SA, ISU – pentru derularea contractelor subsecvente, fiind constatate prejudicii.

Etichete: achizitii publice sectorul sanitar, achizitii publice in perioada pandemiei, curtea de conturi

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: