Stiri medicale

Un sfert dintre copiii romani sunt obezi, iar 5% sunt subnutriti

Data ultimei actualizari: 14/07/2014

dieta-dislipidemieUn sfert dintre copiii din Romania sunt obezi, in timp ce peste 1% sufera de malnutritie severa, dupa cum o arata cel mai nou studiu realizat de ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica. Avand in vedere atentionarile la nivel mondial asupra cresterii numarului de copii si adulti obezi, studiul a vizat prevalenta obezitatii in randul copiilor cuprinsi in grupa de varsta de opt ani.

5% dintre copii sunt subnutriti

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 207 scoli din mediul urban si rural, pe durata a trei saptamani.

Rezultatele studiului au aratat ca doua treimi dintre copiii inclusi in studiu sunt normoponderali, in timp ce 26,75% sunt supraponderali.

Ingrijorator este faptul ca peste 1% dintre copiii inclusi in aceasta medie de varsta sufera de subnutritie severa.

La nivel european, prevalenta subnutritiei este de 2,5%, cu valori mai mari inregistrate in Bulgaria si Cehia.

Sunt mai multi baieti obezi decat fetite

Studiul arata ca prevalenta obezitatii la baietii de opt ani din Romania este cu 6, 69% mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta.

Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2%).

Prevalenta subnutritiei este mai mare in mediul rural

Acelasi studiu arata ca subnutritia afecteaza mai multi copii care traiesc in mediul rural, cu o prevalenta de 6,1% in rural fata de 4,2% in urban.

Pentru a preveni obezitatea sau carentele in alimentatie, medicii de familie pot afla cum se calculeaza aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, care sunt etapele intocmirii unei diete individualizate consultand cursurile online Nutritia in practica MF si Nutritia la copilul 1-5 ani disponibile gratuit pe platforma FormareMedicala.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.