Alexandru Rafila: Accesul la medicamente generice, o prioritate pentru Ministerul Sanatatii

24/04/2024
Alexandru Rafila: Accesul la medicamente generice, o prioritate pentru Ministerul Sanatatii

Alexandru Rafila: Accesul la medicamente generice, o prioritate pentru Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alexandru-rafila-accesul-la-medicamente-generice-o-prioritate-pentru-ministerul-sanatatii/

Accesul la medicamente generice reprezinta o prioritate pentru Ministerul Sanatatii si pentru politica din cadrul Uniunii Europene, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Cred ca in aceasta discutie legata de generice si de medicamentele originale nu este vorba despre o competitie in mod normal, trebuie sa fie vorba despre un acces corect al pacientilor la medicatie, pentru ca nu putem sa privam marea majoritatea a pacientilor dintr-o tara de medicamentele generice care sunt accesibile ca si pret in primul rand, acopera toata paleta de arii terapeutice, inclusiv ma refer la cele oncologice pentru ca multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice si lucrul acesta trebuie sa fie foarte clar – accesul la medicamente generice reprezinta o prioritate si pentru Ministerul Sanatatii si in general pentru politica din cadrul Uniunii Europene”, a spus ministrul la conferinta ‘Sustenabilitatea si predictibilitatea sistemului de sanatate. Rolul medicamentelor generice si biosimilare’ organizata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai spus ca o componenta importanta este legata de sprijinirea industriei farmaceutice romanesti.

“Mai este o componenta legata de sprijinirea industriei farmaceutice romanesti. Ea are loc in momentul fata. Sunt companii importante din Romania. Statul roman este actionar majoritar la una singura, la Antibiotice Iasi, dar si acolo si la alte companii care sunt cu capital privat exclusiv exista un interes incat aceasta industrie sa fie sprijinita, pentru ca ea pe de o parte aduce resurse de natura economica si pe de alta parte ofera si acces la medicamente care au preturi rezonabile si acopera toate ariile terapeutice”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor fi realizate registre de boli care vor face predictibile politicile de sanatate.

“In perioada urmatoare o sa incepem sa avem si in Romania registre de boli. Registrele de boli fac predictibile politicile de sanatate si necesitatea de finantare pentru ca stim exact despre cati pacienti este vorba, iar acele contracte cost-volum-rezultat au in spate date care sunt reale si nu care sunt estimate. Si din punctul de vedere al Ministerului Finantelor daca stie exact cat trebuie sa finanteze intr-un an, de exemplu, medicamentele originale, atunci si adaptabilitatea bugetata este mai bun”, a explicat ministrul Sanatatii.

La solicitarea MS, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern care prevede introducerea in lista de medicamente compensate si gratuite a unui numar de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate pana in prezent si alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicatii decat cele pentru care sunt listate in HG 720/2008.

Etichete: medicamente generice, acces medicamente, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: