Ziua Nationala fara Tutun, sarbatorita in 17.11.2011

18/11/2011

Ziua Nationala fara Tutun, sarbatorita in 17.11.2011

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-nationala-fara-tutun-sarbatorita-in-17-11-2011/

A treia joi din luna noiembrie este dedicata Zilei Nationale fara Tutun. Potrivit statisticilor, in ultimii ani, prevalenta fumatului zilnic in Romania a scazut de la 29,7% in 2003 la 22% in 2011. De asemenea, fata de anul 2009, prevalenta totala a fumatului (fumatori zilnici si fumatori ocazionali) a scazut de la 32,4% la 26,2%.

“Aceasta evolutie pozitiva are ca principala cauza faptul ca Romania a aplicat cu consecventa masurile prevazute in Conventia Cadru pentru Controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protectia populatiei fata de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renuntarea la fumat, avertizare, intarirea interzicerii publicitatii, cresterea taxelor), iar efectele au inceput sa apara”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Rezultatele unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 5.071 persoane demonstreaza ca:

  •  prevalenta fumatului zilnic este de 22,1%;
  •  sunt mai putine fumatoare: zilnic, fumeaza 15% dintre femei iar ocazional, 3,3%. Barbatii fumeaza in numar mai mic decat in anii anteriori, dar in procent dublu fata de femei: 30,2% fumeaza zilnic, iar 5% doar ocazional;
  •  14,6% dintre cei care fumau au renuntat la tutun – adica 19,3% din barbati si 10,4% din femei;
  • mai mult de jumatate dintre cei intervievati (57,5%) au declarat ca nu au fumat deloc in viata lor, iar 5,1% au fumat dar mai putin de 100 tigari (in total);

Cu prilejul acestei manifestari, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va continua sa-i sprijine pe cei care se hotarasc sa renunte la tutun prin oferirea de medicamente gratuite de catre medicii specializati in terapia tabagismului.

Campanie organizata cu acest prilej

In perioada 18 noiembrie – 30 noiembrie 2011, se va desfasura Campania de celebrare a Zilei nationale fara tutun, cu sloganul “Spune da Vietii! Spune Nu tutunului!”.

Obiectivele generale ale campaniei sunt: informarea si constientizarea populatiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; cresterea numarului de persoane care nu incep sa fumeze si a celor care renunta la fumat; protectia fata de expunerea la fumul de tutun. Parteneri in realizarea campaniei: organizatii non-guvernamentale, cabinete ale medicilor de familie, Inspectoratul scolar, etc.

Legislatie in vigoare

In Romania exista o legislatie stricta antifumat incepand din 2002 (legea nr. 349/2002; O.G. nr. 13/2003; legea nr. 275/2003).

“Potrivit OU5/2008 privind modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, incepand cu 1 ianuarie 2009, in spatiile publice inchise fumatul este permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, si care sa nu fie spatiu de transit sau de acces. De la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la suta din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza”, se arata intr-un comunicat de presa.

Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: