Ziua Mondiala a Rinichiului

09/03/2017

Ziua Mondiala a Rinichiului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-rinichiului-2017/

BATRANI-BOLI

Boala cronica de rinichi (BCR) reprezinta cea mai importanta patologie renala, avand drept cauze principale diabetul zaharat si bolile cardiovasculare.

Este caracterizata prin pierderea progresiva si ireversibila a functiei rinichilor, evoluand cu numeroase complicatii care afecteaza intreg organismul si care duc la invaliditate si mortalitate crescute. BCR este o problema de sanatate mondiala, afectand in prezent circa 10% din populatie, cu o incidenta in continua crestere.

Incepand cu anul 2006, la data de 9 martie se marcheaza Ziua Mondiala a Rinichiului, o zi dedicata relatiei dintre bolile renale si obezitate.

Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate per se, un factor de risc, precum si o provocare pentru evolutia si managementul oricarora dintre bolile cronice la care se asociaza.

Prevalenta sa se afla in continua crestere, estimandu-se ca in 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populatiei adulte. Gravitatea fenomenului rezida din multitudinea de afectiuni infirmizante la aparitia carora poate contribui.
Obezitatea poate determina boala cronica de rinichi prin afectare renala directa (glomeruloscleroza focala si segmentara) sau, indirect, prin favorizarea aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat.

De asemenea, o serie de alte afectiuni asociate obezitatii (guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariana ischemica etc) au impact negativ asupra functiei renale.

Pentru a preveni aparitia obezitatii si riscurile care decurg din aceasta patologie, este necesara buna cunoastere a factorilor sai de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizica, stresul, factorii socio-economici si psiho-sociali.

Colaborarea intre specialitatile medicale este esentiala in activitatea de preventie; este necesara implicarea medicului de familie pentru diagnosticul precoce si monitorizarea atenta a cazurilor depistate, precum si pentru alegerea momentului oportun de indrumare a pacientului catre specialitatile implicate (diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc), scrie intr-un comunicat semnat Prof. Univ. Dr. Ionel Alexandru Cherechita, Sef Clinica Nefrologie si Dializa, Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” Bucuresti.

Conform sursei mentionate, nu trebuie neglijat nici rolul educatiei nutritionale in activitatea de preventie, incepand din scoli si continuand cu programe specializate, de reechilibrare metabolica, accesibile populatiei.

Medicii de familie pot accesa gratuit cursul online si creditat cu puncte EMC “Carcinomul renal”.

Pentru a incepe cursul, click AICI.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

S-a decis relaxarea unor masuri restrictive, in Capitala

Inca doua cazuri de SARS-CoV-2 cu mutatia britanica | MS recomanda testarea la primele simptome ale bolii

Rusia a solicitat Uniunii Europene sa autorizeze vaccinul Sputnik V

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala