Stiri medicale

Ziua Mondiala a Lupusului o campanie privind impactul lupusului asupra vietii pacientilor

Data ultimei actualizari: 27/07/2012

Asociatia Pacientilor cu Boli Autoimune (APAA) cu sprijinul GlaxoSmithKline Romania, alaturi de alte organizatii din intrega lume au demarat joi, 10 mai a.c. de Ziua Mondiala a Lupusului o campanie privind impactul lupusului asupra vietii  pacientilor.

Considerata o boala cu o patologie complicata, greu de diagnosticat, lupusul afecteaza in Romania aproximativ 9000 de oameni, iar la nivel mondial peste 5 milioane. Conform studiilor efectuate, cea mai frecventa  si severa forma de lupus este lupusul eritematos sistemic (LES), peste 70% din pacientii afectati prezentand aceasta forma.Din pacate, cele mai afectate de aceasta boala sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.

Pentru a marca aceasta zi, a fost lansata  o aplicatie online- infolupus.ro – aplicatie care pune la dispozitia celor interesati informatii privind simptomele acestei boli, statistici si  testimoniale ale pacientilor afectati de aceasta boala.”Obiectivul tuturor  asociatiilor de pacienti din intrega lume este  de a promova si apara drepturile pacientilor. Mai mult, in cazul particular al bolilor autoimune, asa cum este si cazul lupusului, lupta noastra , a asociatiei de pacienti, este pentru depistarea si tratarea timpurie a lupuslui, pentru a salva cat mai multe vieti”, a declarat dna Rozalina Lapadatu, presedintele APPA.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Lupuslui a fost organizat si primul grup de suport pentru pacientii cu lupus. Grupul este infiintat de APPA si in cadrul lui sunt organizate intalniri pentru a discuta despre simptomele bolii si metode de depasire ale acestora cu medici reumatologi si psihologi.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.