Ziua Mondiala a Lupusului o campanie privind impactul lupusului asupra vietii pacientilor

11/05/2012

Ziua Mondiala a Lupusului o campanie privind impactul lupusului asupra vietii pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-lupusului/

Asociatia Pacientilor cu Boli Autoimune (APAA) cu sprijinul GlaxoSmithKline Romania, alaturi de alte organizatii din intrega lume au demarat joi, 10 mai a.c. de Ziua Mondiala a Lupusului o campanie privind impactul lupusului asupra vietii  pacientilor.

Considerata o boala cu o patologie complicata, greu de diagnosticat, lupusul afecteaza in Romania aproximativ 9000 de oameni, iar la nivel mondial peste 5 milioane. Conform studiilor efectuate, cea mai frecventa  si severa forma de lupus este lupusul eritematos sistemic (LES), peste 70% din pacientii afectati prezentand aceasta forma.Din pacate, cele mai afectate de aceasta boala sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.

Pentru a marca aceasta zi, a fost lansata  o aplicatie online- infolupus.ro – aplicatie care pune la dispozitia celor interesati informatii privind simptomele acestei boli, statistici si  testimoniale ale pacientilor afectati de aceasta boala.”Obiectivul tuturor  asociatiilor de pacienti din intrega lume este  de a promova si apara drepturile pacientilor. Mai mult, in cazul particular al bolilor autoimune, asa cum este si cazul lupusului, lupta noastra , a asociatiei de pacienti, este pentru depistarea si tratarea timpurie a lupuslui, pentru a salva cat mai multe vieti”, a declarat dna Rozalina Lapadatu, presedintele APPA.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Lupuslui a fost organizat si primul grup de suport pentru pacientii cu lupus. Grupul este infiintat de APPA si in cadrul lui sunt organizate intalniri pentru a discuta despre simptomele bolii si metode de depasire ale acestora cu medici reumatologi si psihologi.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: