Ziua Internationala a Talasemiei a fost marcata si in Romania

09/05/2013

Ziua Internationala a Talasemiei a fost marcata si in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-talasemiei-a-fost-marcata-si-in-romania/

poza compozitie sangeDe peste 10 ani Ziua Internationala a Talasemiei este marcata in fiecare an, pe data de 9 mai, ca urmare a initiativei Federatiei Internationale a Talasemiei. In 2013 cu ocazia Zilei Internationale a Talasemiei a fost abordata tema legata de “dreptul la asistenta medicala de calitate pentru fiecare pacientu cu talasemie.”

Si anul acesta Ziua Internationala a Talasemiei a avut drept scop informarea corecta si completa a pacientilor, atat in legatura cu specificul bolii, cat si in ceea ce priveste drepturile pe care bolnavii de talasemie le au.

In Bucuresti Ziua Internationala a Talasemiei a fost marcata in Bucuresti printr-o actiune de plantare a 240 de copaci (numarul de bolnavi de talasemie din Romania) in Parcul Tineretului. Actiunea a fost organizata de catre Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora din Romania si de Colegiul Medicilor din Romania si a fost completata de o conferinta de presa pe tema talasemiei si a accesului la tratament al acestor bolnavi.

Talasemia majora este o afectiune congenitala destul de rara, care apare atunci cand una sau amandoua genele responsabile de producerea beta globinei nu functioneaza normal sau functioneaza doar partial. Simptomele de talasemie apar in primele sase luni de la nastere, iar tratamentul acestei boli consta in transfuzii de sange efectuate o data la 2-3 saptamani.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie, voluntari in cadrul DSP Arad in lupta cu Covid-19

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania

Reglementari noi privind acordarea serviciilor medicale pentru pacientii cu COVID-19 | Rolul medicilor de familie

Bolnavii de tuberculoza si tratati la domiciliu vor beneficia de o indemnizatie de hrana

Germania face pregatiri pentru campania de vaccinare anti-Covid inainte de finalul anului