Ziua internationala a osteoporozei | Osteoporoza reduce semnificativ calitatea vietii pacientului

20/10/2020
Ziua internationala a osteoporozei | Osteoporoza reduce semnificativ calitatea vietii pacientului

Ziua internationala a osteoporozei | Osteoporoza reduce semnificativ calitatea vietii pacientului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-osteoporozei-osteoporoza-reduce-semnificativ-calitatea-vietii-pacientului/

La data de 20 octombrie, anual, este marcata Ziua internationala a osteoporozei, fiind organizata de Fundatia Internationala pentru Osteoporoza (International Foundation for Osteoporosis – IOF).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentand o problema majora de sanatate publica. Osteoporoza afecteaza predominant femeile, dar si barbatii se confrunta cu aceasta boala.

Potrivit datelor furnizate de OMS si Fundatia Internationala pentru Osteoporoza, la nivel mondial osteoporoza afecteaza estimativ 200 milioane de femei. In Uniunea Europeana, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauza sunt diagnosticate cu osteoporoza, relateaza Agerpres.

Cu un impact major asupra sanatatii, osteoporoza reduce semnificativ calitatea vietii pacientului, de aceea diagnosticarea precoce este extrem de importanta.

La nivel mondial, una din trei femei si unul din cinci barbati sunt expusi riscului unei fracturi osteoporotice si se estimeaza ca o fractura osteoporotica apare la fiecare 3 secunde.

Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul soldului, coloanei vertebrale si incheieturii mainii. Probabilitatea aparitiei acestor fracturi, in special la nivelul soldului si coloanei vertebrale, creste odata cu varsta atat la femei, cat si la barbati.

Exista mai multi pasi care pot fi facuti pentru prevenirea si diagnosticarea osteoporozei. In zilele noastre, osteoporoza este o afectiune in mare parte tratabila si, cu o combinatie intre modificarea stilului de viata si un tratament medical adecvat, multe fracturi pot fi evitate.

Aceasta zi a fost initiata de Societatea Nationala pentru Osteoporoza din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, si sustinuta de Comisia Europeana, iar ulterior a fost marcata de Fundatia Internationala pentru Osteoporoza. In anii 1998 si 1999, Organizatia Mondiala a Sanatatii a devenit co-partener al marcarii acestei zile.

Etichete: osteoporoza, fracturi osteoporoza, diagnostic osteoporoza

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: