Vytenis Andriukaitis: Ma supara foarte tare ca tinerii pot avea atat de usor acces la produse pe baza de tutun

26/03/2019

Vytenis Andriukaitis: Ma supara foarte tare ca tinerii pot avea atat de usor acces la produse pe baza de tutun

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vytenis-andriukaitis-ma-supara-foarte-tare-ca-tinerii-pot-avea-atat-de-usor-acces-la-produse-pe-baza-de-tutun/

Comisarul european pentru sanatate si securitate alimentara, Vytenis Andriukaitis, a lansat un apel pentru eliminarea tutunului din supermarketuri, avand in vedere ca acesta nu este un aliment.

“Acum mai bine de 500 de ani, frunzele de tutun au fost aduse in Europa ca un dar din partea lui Cristofor Columb, din Indiile americane. Si acum stim care e pretul acestui dar. Nu ar fi trebuit sa il acceptam. Haideti sa facem tot ce ne sta in putinta sa excludem tutunul din supermarketuri, unde ar trebui sa gasim mancare, nu si tutun, pentru ca tutunul nu este un aliment, este un ucigas”, a declarat el, conform Agerpres, in cadrul Forumul Global ‘Drepturile omului si o lume fara tutun’, gazduit de Palatul Cotroceni.

Vytenis Andriukaitis a subliniat ca tinerii sunt expusi unor reclame ‘foarte inteligente’, care promoveaza consumul de tutun. Totodata, a precizat ca nu trebuie permis ca tigaretele electronice ‘sa evite masurile’ CE de control al tutunului.

“Ma supara foarte tare ca tinerii pot avea atat de usor acces la produse pe baza de tutun si din ce in ce mai multi trec la tigari electronice sau incep sa fumeze. 70% dintre tineri erau sub varsta de 18 ani cand au inceput sa fumeze. Produsele pe baza de tutun incalzit reprezinta o provocare deosebita. Exista un cadru de reglementare pentru produsele de tutun, dar cota de piata a acestor produse, mai ales a tigaretelor electronice, este in crestere rapida si se pare ca sunt din ce in ce mai atragatoare pentru tineri. (…) Campaniile de marketing adesea pretind ca aceste produse sunt mai bune, ca sunt alternative la fumatul traditional. Trebuie sa le analizam cu grija si sa reglementam cat mai atent, pentru ca si acestea fac rau. Nu putem sa spunem pur si simplu ca fac mai putin rau. Daca fac rau, fac rau. Si trebuie sa trimitem acest mesaj catre societatile noastre”, a mai spus comisarul european conform sursei citate.

Continut educational:

Potrivit oficialului, Comisia Europeana pune accent pe reglementarea puternica in domeniul prevenirii consumului de tutun, inclusiv cand e vorba de parteneriate sau sponsorizari.

De asemenea, a numit tutunul un ‘ucigas invizibil’, care provoaca anual decesul a 1,5 milioane de persoane din Uniunea Europeana.

“Acestea sunt niste decese evitabile si putem transmite acest mesaj catre guvernele si politicienii nostri. Pentru mine este inacceptabil sa vad aceasta mentalitate de tip siloz, in care fiecare se gandeste la propriile lui probleme”, a mai precizat Vytenis Andriukaitis.

Etichete: Vytenis Andriukaitis, produse tutun, fumatul

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SUA si UE cer un studiu asupra originii pandemie care sa fie transparent si fara interferente

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID