Vlad Voiculescu: Este nevoie de politici de sanatate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment

17/06/2016

Vlad Voiculescu: Este nevoie de politici de sanatate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vlad-voiculescu-este-nevoie-de-politici-de-sanatate-bazate-pe-dovezi-nu-pe-interese-de-moment/

MINISTERUL-SANATATII-2016Ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat transmis presei vineri, spune ca  in prezent, din punct de vedere al centralizarii informatiilor, nu exista o statistica oficiala unitara a numarului de medici care practica in Romania.

“La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umana din sistemul sanitar, iar rezultatele obtinute au fost diferite. E vorba despre statisticile ministerului, ale Colegiului Medicilor si ale Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienti, in ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret ca decontarile serviciilor din Fondul de Asigurari de Sanatate de multe ori nu acopera costul real al serviciului respectiv”, scrie in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Ministrul Voiculescu mai subliniaza ca, astfel, se explica faptul ca exista momente de criza in care spitalele, de exemplu, raman fara fonduri.

“Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategica absolut necesara care a fost amanata prea mult timp. Acelasi principiu este valabil si pentru formularea unor politici de sanatate care, in actuala arhitectura a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare, care sa justifice necesitatea si amploarea lor”, se mai precizeaza in declaratia de presa a ministrului.

In incheierea comunicatului, mai scrie ca Ministerul Sanatatii spera sa primeasca sprijinul tuturor expertilor si institutiilor competente pentru a construi politici de sanatate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment.

“Este perfect adevarat ca un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune. Problema acestor sisteme este insa calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor in timp real si, cu precadere, analiza cu acuratete a rezultatelor. Fara un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute”, a afirmat Vlad Voiculescu.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

OMS nu este de acord cu conditionarea accesului intr-un stat in functie de certificatele de vaccinare

Livrarile de vaccin vor fi reduse in saptamanile viitoare | Romania continua vaccinarea cu stocul de rezerva

84,6% din personalul medical ar putea fi vaccinat pana la sfarsitul lunii ianuarie

Vlad Voiculescu: 30 de lei per pacient programat la vaccinarea anti-Covid pentru medicii de familie

A V-a transa de vaccin de la Pfizer & BioNtech, de 87.750 de doze, ajunge in Romania