Vitaminele – puse sub semnul intrebarii

31/10/2011

Vitaminele – puse sub semnul intrebarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vitaminele-puse-sub-semnul-intrebarii/

vitaminele

Riscurile generate de antioxidanti si virtutile vitaminelor sunt puse sub semnul intrebarii de o serie de studii recente care au evidentiat pericolul consumului excesiv al unora dintre aceste micronutrimente, anunta Mediafax.

“Toata lumea este bulversata, pentru ca, in mod logic, vitaminele si antioxidantii ar trebui sa actioneze contra bolilor, dar toate datele clinice ne arata ca nu exista nicio diferenta. […] Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne revizuim ipotezele despre mecanismele bolilor si despre rolul oxidantilor. Intotdeauna am plecat de la ideea ca oxidantii sunt daunatori pentru organism, dar in ultimii 10 ani am inceput sa ne dam seama ca aceasta idee nu este neaparat adevarata”, sustine prof. dr. Toren Finkel, directorul Centrului de medicina moleculara din cadrul National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.

Potrivit cercetatorilor, celulele folosesc oxidantii pentru a semnaliza o inflamatie si ca acestea nu sunt intotdeauna daunatoare pentru organism, avand uneori un rol folositor.

“Trebuie deci sa ne intoarcem in laborator pentru a efectua cercetari cu celule sau cu animale pentru a intelege mai bine rolul oxidantilor si al vitaminelor. Timp de multi ani am folosit aceste vitamine fara a le cunoaste efectele. Dispunem de multe date care arata ca o carenta de vitamine este nefasta, dar acest fapt nu inseamna ca un consum excesiv de vitamine este benefic”, a adaugat prof. Finkel.

Ce riscuri presupun vitaminele?

Un studiu publicat pe 11 octombrie in Statele Unite a evidentiat o crestere cu 17% a riscului de cancer de prostata la barbatii care iau vitamina E in cantitati mari.

Un alt studiu american, realizat pe femei, publicat pe 10 octombrie, a aratat ca multivitaminele sunt inutile in tratamentul unor boli si cresc usor riscul de mortalitate.

In plus, inca din 2007, oamenii de stiinta au descoperit existenta unei legaturi intre riscul ridicat de diabet la adulti si suplimentele de seleniu. Problema “este ca publicul crede ca mai mult inseamna mai bine si fara pericol”, a declarat David Schardt, nutritionist la Center for Science in the Public Interest, o organizatie cu scop nelucrativ.

“Exista un numar mare de persoane care au incredere, aproape ca o religie, in vitaminele lor, o atitudine incurajata de o industrie care genereaza 20 de miliarde de dolari in fiecare an in Statele Unite, unde jumatate din populatie consuma aceste suplimente alimentare”, a explicat nutritionistul.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: