Stiri medicale

Vitamina A ar putea reduce riscul aparitiei cancerului de piele

Data ultimei actualizari: 24/05/2013

Vitamina A preventie cancer pieleUn nou studiu realizat de-a lungul a sase ani releva faptul ca suplimentele cu vitamina A ar putea reduce riscul aparitiei melanomului.

60% dintre persoanele care au luat suplimente cu vitamina A prezinta sanse mai mici de a dezvolta cancerul de piele. S-a constatat de asemenea ca persoanele care obisnuiau sa ia asemenea suplimente, dar au renuntat, nu mai beneficiaza de protectie. Un alt element remarcat in cadrul cercetarii a fost ca diminuarea riscului s-a constatat mai mult in randul femeilor decat la barbati.

Dr. Mary Gail Mercurio, dermatolog la Centrul Medical al Universitatii din Rochester, precizeaza ca este bine ca, in afara protejarii in timpul expunerii la soare exista dovezi ca mai sunt optiuni care ar putea preveni aparitia melanomului.

Motivul pentru care sunt mai vizibile efectele la femei fata de barbati este, potrivit Dr. Maryam Asgari, dermatolog si cercetator la Kaiser Permanente din Oakland, ca barbatii ar putea fi mai susceptibili de probleme ale pielii cauzate de razele ultraviolete.

Riscurile cele mai scazute de aparitie a melanomului au fost remarcate la persoanele care au luat doze mari de suplimente cu vitamina A. Cu toate acestea, Dr. Maryam Asgari avertizeaza ca ar putea aparea probleme precum malformatii la nastere, afectiuni ale ficatului si ale oaselor in cazul consumului mare de vitamina A. Doza recomandata este de 700 micrograme pentru femeile adult si 900 micrograme pentru barbati. A lua peste 2.800 micrograme de vitamina A ar putea duce chiar la simptome toxice la adulti.

Trebuie tinut cont ca nu toate cazurile de melanom apar din cauza expunerii la soare. Sunt si alte cauze, inclusiv sensibilitatea pielii, iar Dr. Mercurio avertizeaza ca nu se stie pentru moment care este cea mai potrivita cantitate de vitamina A astfel ca trebuie realizate mai multe studii si pe viitor.

Sursa foto

Autor: Alina Popescu
Alina Popescu

Alina Popescu editor al portalului FormareMedicala.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.