Virusul care cauzeaza variola maimutei a dezvoltat un numar mare de mutatii

24/06/2022

Virusul care cauzeaza variola maimutei a dezvoltat un numar mare de mutatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/virusul-care-cauzeaza-variola-maimutei-a-dezvoltat-un-numar-mare-de-mutatii/

Agentul patogen care provoaca actuala epidemie de variola maimutei a dezvoltat un numar surprinzator de mare de mutatii, potrivit unui studiu realizat in Portugalia, informeaza DPA si Agerpres.

In comparatie cu virusurile inrudite care circulau in 2018 si 2019, in prezent, exista aproximativ 50 de diferente in genotipul virusului care declanseaza aceasta boala, au anuntat autorii studiului portughez publicat in revista Nature Medicine, bazat in principal pe analiza cazurilor detectate in Portugalia.

Potrivit expertilor, acest lucru inseamna de sase pana la de 12 ori mai multe mutatii decat s-ar fi asteptat expertii in genetica pentru acest tip de patogen, conform estimarilor preliminare.

“Datele noastre dezvaluie indicii suplimentare despre o evolutie virala in curs de desfasurare si despre o potentiala adaptare la organismul uman”, a declarat coordonatorul studiului, Joao Paulo Gomes, cercetator la Institutul National de Sanatate Dr. Ricardo Jorge (INSA) din Lisabona, potrivit surselor citate.

Pana acum, expertii in genetica vorbeau despre o dezvoltare mai lenta a acestui tip de virus, comparativ cu mutatiile suferite de SARS-CoV-2. Evenimentele cu potential maximal de raspandire si turismul international par sa fi dus la o raspandire si mai ampla a virusului.

De asemenea, cercetatorii mai banuiesc ca enzimele din sistemul imunitar uman sunt responsabile pentru aceste modificari detectate in genomul virusului.

Ei au mai adaugat ca nu exista indicii ca mutatiile ar fi favorizat actuala propagare virala, dar aceasta ipoteza nu poate fi exclusa definitiv.

Etichete: variola maimutei, mutatii variola maimutei

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: