Vicepresedintele Societatii de Epidemiologie: Se arata la orizont un posibil val 6

18/02/2022
Vicepresedintele Societatii de Epidemiologie: Se arata la orizont un posibil val 6

Vicepresedintele Societatii de Epidemiologie: Se arata la orizont un posibil val 6

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vicepresedintele-societatii-de-epidemiologie-se-arata-la-orizont-un-posibil-val-6/

Un studiu japonez arata ca subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 genereaza variante grave de boala, fiind rezistenta la unele antivirale si la anticorpii monoclonali, dar vaccinul in doza booster isi mentine protectia, spune Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

“Un studiu din Japonia a comunicat ca Omicron in subvarianta BA2 este mai transmisibila cu 30-50% fata de varianta BA1, ar genera forme grave de boala intr-o masura echivalenta cu varianta Delta, ceea ce este extrem de ingrijorator. De cand in Danemarca aceasta subvarianta BA2 a ajuns dominanta, spitalizarile si decesele au crescut, dar in Marea Britanie si Africa Sud, in care subvarianta este dominanta, spitalizarile si decesele au scazut. Ramane de vazut, insa semnalul de alarma este clar. Studiul japonez este confirmat partial de cercetatori americani. Subvarianta BA2 este rezistenta la unele antivirale, cum este Strovimab, si, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectata in cel putin 74 de tari si dominant in cel putin 11 tari”, a declarat Emilian Popovici, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, el se arata sceptic in ceea ce priveste finalul pandemiei.

“Vaccinurile administrate in doza booster isi mentin o protectie de 74%. Vestea buna este ca cei care au fost infectati cu subvarianta BA1 si sunt vaccinati prezinta o protectie fata de BA2. Probabil ca vor mai fi schimbari. Dar, iata ca nici nu au apucat oamenii sa spuna prea apasat ca ne apropiem de sfarsitul valului 5, unii mai optimisti ca ne apropiem de sfarsitul pandemiei si se arata la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarma. Varianta BA2 pare a fi comparabila cu varianta Delta. Vom vedea daca s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum ca lucrurile se vor incheia este, dupa parerea mea, o greseala”, a adaugat Popovici, in cadrul conferintei ‘Doi ani de pandemie COVID-19 in Romania’, organizata de Academia de Stiinte Medicale.

Etichete: valul 6 pandemie, subvarianta BA2 omicron, cazuri grave varianta omicron

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: